Kulturni događaj o alžirskoj ženi 3. novembra u Narodnoj biblioteci Srbije

02. Novembar 2016
Kulturni događaj o alžirskoj ženi 3. novembra u Narodnoj biblioteci Srbije

Povodom nacionalnog praznika Alžira, kojim se obeležava 1. novembar 1954, dan kada je otpočela borba alžirskog naroda za nacionalno oslobođenje, Ambasada Narodne Demokratske Republike Alžira u Beogradu, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Društvom prijatelja Alžira, organizuje, 3. novembra 2016. godine, u 17.30h, u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1) kulturni događaj posvećen alžirskoj ženi.

Alžir je, od 1. novembra 1954. godine do 5. jula 1962. godine, vodio žestoki rat za nezavisnost. Ovaj rat se smatra jednim od najvećih događaja u istoriji XX veka. Alžir je podneo više od milion i po žrtava, a karakterističan je po tome što su borbi za slobodu, veoma doprinele alžirske žene. U tom smislu, ovom prilikom, u galeriji ove institucije kulture, biće izložene fotografije alžirskih žena u danima otpora protiv okupacije i njihovo učešće u oružanoj borbi.

Takođe, za ovu priliku, biće predstavljena i knjiga „Sećanja na Alžir“, Aleksandre Vojinović, koja je nedavno objavljena u izdanju Društva prijatelja Alžira. Autorka će govoriti o svojim utiscima o Alžiru i izraziti divljenje alžirskoj ženi, kao i hrabrosti koju je pokazivala u vremenima terorizma, 90-tih godina prošlog veka.

Događaj će biti zatvoren izvođenjem pozorišnog komada alžirskog dramskog pisca, Mohameda Bengetafa, monodrame „Fatma“, koju igra srpska glumica Ivana Šćepanović, i koja se bavi problemima alžirske žene i njenim suočavanjem sa životnim teškoćama.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. Novembar 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i radnih...
Razno
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. Novembar 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u beogradskom...
Razno
Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada
31. Oktobar 2017
Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub organizovao je, u ambasadi svoje...
Razno
Malezija u Beogradu -
30. Oktobar 2017
Ambasada Malezije u Beogradu organizovala je od 18. do 22. oktobra u hotelu Radisson Blu Old...