Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada

31. Oktobar 2017
Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada
Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada

Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub organizovao je, u ambasadi svoje zemlje, prijem povodom petnaestogodišnjice rada Društva prijatelja Alžira.

Prijemu su prisustvovali Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, članovi uprave Društva, diplomate ambasade, te predstavnici srpskih kompanija koji su poslovno prisutni u ovoj najvećoj arapskoj i afričkoj zemlji.

Ambasador Šebšub je, pozdravljajući prisutne, zahvalio gostima za dolazak, kako bi podelili ovaj trenutak, koji oličava prijateljstvo alžirskog i srpskog naroda, rođeno iz zajedničke privrženosti naša dva naroda vrednostima, kao što su mir, dostojanstvo i sloboda i oblikovano kroz iskazanu solidarnost bivše Jugoslavije sa borbom alžirskog naroda u ratu za nacionalno oslobođenje. Zatim je dodao da je „svojim postojanjem ovo Društvo omogućilo da osećanje prijateljstva i dalje bude živo, da veze koje postoje između naše dve zemlje nastave da traju u vremenu i posebno da se zajedničke vrednosti, koje su potka tog prijateljstva, prenesu novim generacijama“.

Takođe, uoči proslave godišnjice početka rata za nacionalno oslobođenje, 1. novembra 1954, rekao je da je srećan što može da konstatuje da to prijateljstvo svakim danom postaje sve jače, da i dalje zbližava naša dva naroda, kroz razvoj ekonomske i kulturne razmene, kao i kroz usaglašenost naših političkih stavova.

Posebno je istakao da želi da oda priznanje osnivačima Društva, od kojih su pojedini i pristuni, kao i da pozdravi rad koji su uložili Marko Jelić i Draginja Vlk, kao i svi oni koji u prošlosti vodili Društvo, i „da ih uverim u podršku Vlade i Ambasade Alžira za sve aktivnosti koje sprovode u cilju jačanja prijateljstva između alžirskog i srpskog naroda“. Na kraju, zahvalio je srpskim preduzećima na njihovim doprinosima na unapređenju prijateljstva, pozivajući ih da nastave da podržavaju raznovrsne aktivnosti društva.

U pozdravnom govoru, predsednik Društva, Marko Jelić, podsetio je na prijateljstvo između dva naroda koje traje više od 55 godina, još iz alžirske borbe za nezavisnosti. „Upravo na vrednostima tog prijateljstva, 25. oktobra 2002. godine, u Muzeju afričke umetnosti, grupa entuzijasta, okupljena oko želje da to prijateljstvo unapredi, osnovala je Društvo prijatelja Alžira. Ja im sada, sa ove vremenske distance, upućujem zahvalnost, jer smo zbog njihove plemenite akcije, danas okupljeni oko prvog jubileja – 15. godina od osnivanja“. Jelić je podsetio na to da su, tokom 15 godina rada, mnogobrojni članovi, kojih je bilo u pojedinim periodima i više od 300, pružili veliki doprinos, pre svega njegovi predsednici i ugledni članovi – ambasador Danilo Milić, Miloje Popović, Miodrag Dobričanin, ambasador Radoslav Nedić, Barbara Tolevski.

Zahvalio je svim alžirskim ambasadorima u Beogradu, koji su pružali podršku našem radu i aktivnostima, posebno Abdelhamidu Šebšubu, sa kojim zajednički, poslednje dve i po godine, gradi mostove prijateljstva.

Predsednik Društva je zahvalio i srpskim kompanijama, koje su poslovno prisutne u Alžiru, i koje su imale razumevanje i pružale podršku prijateljstvu, pre svega Hidotehnika-Hidroenergetika, Jugoimport SDPR, Energoprojekt holding i Hidroinženjering-Energoprojekt, Hemofarm, Institut Mihajlo Pupin, ali i Muzeju afričke umetnosti, „čija vrata su nam srdačno otvarali dugogodišnja direktorka Narcisa Knežević Šijan, i sadašnja direktorka Marija Aleksić“.

Zahvalio je ambasadoru gospodinu Šebšubu, na  izvanrednoj saradnji i podršci koju pruža aktivnostima Društva, ali za podršku koju Alžir pruža Srbiji u mnogim važnim, međunarodnim pitanjima, kao i ministru Zoranu Đorđeviću, koji je protekle dve godine snažno pružao podršku aktivnostima Društva prijatelja Alžira, i, zajedno sa ambasadorom Šebšubom, zamolio prisutne da upute zajedničke misli i molitvu za ozdravljenje Stevanu Labudoviću, osnivaču Društva i zaslužnom građaninu Narodne Demokratske Republike Alžir.

Povodom prosave 15 godina rada Društva prijatelja Alžira, ambasador Alžira je Marku Jeliću, predsedniku Društva, i Draginji Vlk, generalnoj sekretarki Društva predao zahvalnice za doprinos jačanju veza prijateljstva između Srbije i Alžira. A Draginja Vlk je, istim povodom, uručila zahvalnicu Društva ambasadoru Šebšubu.

Društvo prijatelja Alžira, koje je osnovano 2002. godine, okuplja mnogobrojne građane, koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba, te članove alžirske zajednice u Srbiji.
  
Poslednjih godina, Društvo prijatelja Alžira je doprinelo organizovanju brojnih aktivnosti, koje su imale za cilj da promovišu prijateljstvo dva naroda, pre svega kroz kulturne aktivnosti, izložbe i izdavaštvo.

Uz podršku Ambasade, Društvo je doprinelo promovisanju umetničkog i revolucionarnog rada Stevana Labudovića, osnivača Društva, jugoslovenskog snimatelja, koji je zabeležio alžirski oslobodilački rat, a koga je predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika odlikovao najvišim odlikovanjem 2012. i koji uživa status alžirskog borca.

Specijaliteti alžirske gastronomije, među kojima čuvene alžirske urme „Deglet Nur“ i kolači od badema, posluženi su na obeležavanju ove godišnjice.

Ljiljana Rebronja

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....