Čuvena indijska plesačica u Madlenijanumu povodom dva velika jubileja Indije

11. Avgust 2017
Čuvena indijska plesačica u Madlenijanumu povodom dva velika jubileja Indije

Povodom obeležavanja dva velika jubileja, 70 godina nezavisnosti Indije i 70. godišnjice diplomatskih odnosa, ambasada ove zemlje u Beogradu organizuje koncert klasičnog indijskog plesa „Bharatanatyam“, koji će publici predstaviti renomirana indijska plesačica Geeta Chandran.

Ovaj svojevrsni spoj koncerta i plesne predstave pod nazivom „Satyam Shivam Sundaram“, koji će se održati u utorak, 22. avgusta u pozorištu "Madlenijanum" u Zemunu, sa početkom od 20 časova, inspirisan je antičkim indijskim filozofskim konceptom „Večna istina – Večno dobro – Večna Lepota“. 

Gradeći svoje izvođenje indijskih mitova i ikonografije Hindu bogova Krišne, Šive i Devi, Geeta Chandran „prenosi“ gledaoce u najdublja carstva estetike umetičkog doživljaja, sa neobičnom sposobnošću da izrazi apstraktne pojmove, kao što su radost, lepota, vrednost, želje, mitovi i duhovnost. 

Plesačica i koreograf Geeta Chandran

Proslavljena umetnica i koreograf Geeta Chandran od svoje pete godine bavi se „Bharatanatyam“ plesom, koji je učila od eminentnih indijskih plesača. Danas je proslavljena umetnica koja je u svom „Bharatanatyam“ plesu spojila znanje stečeno od svojih učitelja sa ličnom vizijom plesa. Poznata je ne samo po dubokom i složenom shvatanju ovog plesa, već i po Carnatic muzici (školovala je svoj glas), radu na televiziji, filmu, pozorištu, edukacijama plesa...

Osnovala je i plesnu akademiju „Natya-Vriksha“ u Nju Delhiju, sa ciljem da mladima približi ogromne potencijale „Bharatanatyam“. Kroz njen ples, učenici stiču uvid u kompleksnu povezanost klasičnog tradicionalnog plesa sa jasnim poimanjem drugih disciplina – filozofije, rituala, religije, mitova, antičkih spisa, poezije, literature, umetnosti (slikarstva i skulpure), studija kulture, joge, ručnih radova, lepote i estetike. 

Geeta Chandran je dobitnik prestižne indijske nacionalne nagrade „Padma Shri“, koju je dodelio predsednik Indije 2007. godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Belfis - Prvi sajam rekreacije i fitnesa u septembru u Beogradu
17. Avgust 2017
Pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, a u organizaciji Saveza za rekreaciju i...
Razno
Održano veče Pakistana u Beogradu - Moda kao odraz tradicije i kulture
15. Avgust 2017
Povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Islamske Republike Pakistan, ambasador ove zemlje u...
Razno
Beč uvodi „ulice za igru“
14. Avgust 2017
Ulice u kojima će deca imati „pravo prvenstva“ ubuduće će se sve više...
Razno
Raške duhovne svečanosti od 15. do 19. avgusta
07. Avgust 2017
Već 24 godine, turistički poslenici Raške, okupljeni oko jedinstvenog...