Čuvena indijska plesačica u Madlenijanumu povodom dva velika jubileja Indije

11. Avgust 2017
Čuvena indijska plesačica u Madlenijanumu povodom dva velika jubileja Indije

Povodom obeležavanja dva velika jubileja, 70 godina nezavisnosti Indije i 70. godišnjice diplomatskih odnosa, ambasada ove zemlje u Beogradu organizuje koncert klasičnog indijskog plesa „Bharatanatyam“, koji će publici predstaviti renomirana indijska plesačica Geeta Chandran.

Ovaj svojevrsni spoj koncerta i plesne predstave pod nazivom „Satyam Shivam Sundaram“, koji će se održati u utorak, 22. avgusta u pozorištu "Madlenijanum" u Zemunu, sa početkom od 20 časova, inspirisan je antičkim indijskim filozofskim konceptom „Večna istina – Večno dobro – Večna Lepota“. 

Gradeći svoje izvođenje indijskih mitova i ikonografije Hindu bogova Krišne, Šive i Devi, Geeta Chandran „prenosi“ gledaoce u najdublja carstva estetike umetičkog doživljaja, sa neobičnom sposobnošću da izrazi apstraktne pojmove, kao što su radost, lepota, vrednost, želje, mitovi i duhovnost. 

Plesačica i koreograf Geeta Chandran

Proslavljena umetnica i koreograf Geeta Chandran od svoje pete godine bavi se „Bharatanatyam“ plesom, koji je učila od eminentnih indijskih plesača. Danas je proslavljena umetnica koja je u svom „Bharatanatyam“ plesu spojila znanje stečeno od svojih učitelja sa ličnom vizijom plesa. Poznata je ne samo po dubokom i složenom shvatanju ovog plesa, već i po Carnatic muzici (školovala je svoj glas), radu na televiziji, filmu, pozorištu, edukacijama plesa...

Osnovala je i plesnu akademiju „Natya-Vriksha“ u Nju Delhiju, sa ciljem da mladima približi ogromne potencijale „Bharatanatyam“. Kroz njen ples, učenici stiču uvid u kompleksnu povezanost klasičnog tradicionalnog plesa sa jasnim poimanjem drugih disciplina – filozofije, rituala, religije, mitova, antičkih spisa, poezije, literature, umetnosti (slikarstva i skulpure), studija kulture, joge, ručnih radova, lepote i estetike. 

Geeta Chandran je dobitnik prestižne indijske nacionalne nagrade „Padma Shri“, koju je dodelio predsednik Indije 2007. godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Lica intelektualaca Balkana(ca) - izložba fotografija u hotelu Radisson Blu Old Mill
12. Oktobar 2017
U lobiju beogradskog hotela Radisson Blu Old Mill od četvrtka, 19. oktobra 2017. godine, biće...
Razno
S Bitefom u Subotici i na Paliću
01. Oktobar 2017
Prateći program 51. Bitefa "Showcase domaćih pozorišta" održan je 27....
Razno
Gradonačelnik Rabata u poseti Beogradu
21. Septembar 2017
Povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine...
Razno
BeeShaper za tri godine postao najveća
04. Septembar 2017
Najveća regionalna baza korisnika za internet promociju brendova, BeeShaper startap, proslavlja...