Akupunktura i ozonoterapija u borbi protiv steriliteta

15. Mart 2017
Akupunktura i ozonoterapija u borbi protiv steriliteta

Pod sterilitetom se podrazumeva izostanak oplodnje ako su osobe više od godinu dana u regularnom bračnom životu.

Postoje primarni i sekundarni sterilitet. Kod primarnog steriliteta uzroci mogu biti disfunkcija hormona, počevši od epifize, hipofize, štitne žlezde, nadbrubrežne žlezde, funkcije jajnika i anatomskih problema materice i neprohodnosti jajovoda.

Sekundarni sterilitet označava da je bilo začeća, ali trudnoća ne može da se iznese do kraja.

U treću grupu steriliteta spadaju osobe ženskog pola, koje su kasno krenule u odluku za stvaranje potomstva, blizu 30. i posle 40. godine, gde je već došlo do disfunkcije jajnika zbog fiziološkog iscrpljenja.

Iako se životni i radni vek produžio, produžio se i period fertiliteta, a moć začeća ostao je na istom nivou godina, to znači do 40. godine života. Stresan način života doveo je i do ranijih pretklimaksa i klimaksa oko 32. i 33. godine, kad pojedine osobe nisu ni stupile u seksualne odnose, a već su ušle u klimaks.

Primena akupunkture u ovim slučajevima usklađuje hormonski rad i pravi balans u organizmu. Gledano iz drugog ugla, akupunktura smanjuje stres, jača imuni sistem i tako pravi homeostazu u organizmu.

Tretiranjem odgovarajućih tačaka na akupunkturnim meridijanima, naročito na Ren May kanalu ispod pupka i akupunkturnih kanala na nogama, jača se donji djao-a koji je odgovoran za reproduktivne funkcije. Preko tačaka na meridijanu srca i jetre leči se stres, a hormonske funkcije se leče preko tačaka na korenu nosa, tačaka na šaci i uhu.

Velika pomoć terapiji akupunkture je i ozonoterapija - terapija lečenja ozonom koja je alatropska modifikacija kiseonikom. Terapijsko dejstvo ozona se ogleda u delovanju na infekcije hlamidijom, mikoplazmom, ureaplazmom, E Colli, TBC...

Terapija ozonom se može dati samostalno ili udruženo sa antibioticima kod jačih infekcija, pri čemu se doza antibiotika može smanjiti zasigurno na polovinu. Kontraindikacije za davanje ozona su samo osobe sa krvarenjem i poremećajem zgrušavanja krvi.

Kod lečenja infekcija izazvaih hlamidijom uspeh potpunog lečenja jednom terapijom je od 62- 65%.

Ureaplazma i mikoplazma mogu se izlečiti jednom terapijom. Kontrola uspešnosti terapije radi se za dve nedelje. Najefikasniji način sprovođenja terapije ozonom je rektalnim putem i potkožno.

Autor: Dr Danica Cvetković*

* Dr Danica Cvetković je lekar opšte medicine. Medicinski fakultet završila je u Beogradu, a kinesku tradicionalnu medicinu i akupunkturu studirala je u Kini. Obuku za rad sa ozonom pohađala je u više navrata u Moskvi i Nižnjem Novgorodu, a završila je i nemačku školu ozonoterapije. Homeopatiju i kvantnu medicinu završila je u Moskvi. Dr Danica Cvetković tečno govori i piše kineski.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Gradonačelnik Rabata u poseti Beogradu
21. Septembar 2017
Povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine...
Razno
BeeShaper za tri godine postao najveća
04. Septembar 2017
Najveća regionalna baza korisnika za internet promociju brendova, BeeShaper startap, proslavlja...
Razno
Biciklijada u Ljuboviji drugog vikenda septembra
01. Septembar 2017
Devetu godinu za redom, drugog vikenda septembra u Ljuboviji organizuje se...
Razno
Međunarodni
31. Avgust 2017
Gastro–turističko–humanitarna manifestacija "Bean festival" biće održan...