35. Beogradski džez festival od 22. do 27 oktobra

24. April 2019

Jubilarni Beogradski džez festival, koji se od 22. do 27 oktobra održava pod sloganom „DŽez svetkovina”, imaće 30 koncerata i isto toliko pratećih programa, a ovogodišnji festival će trajati šest dana – jedan dan duže u odnosu na prethodne.

Organizatori navode da Festival ima obrazovnu funkciju jer povoljne cene karata omogućavaju da ga poseti široka publika, posebno mlađa, koja je postala prepoznatljiv deo manifestacije i kod nas i u svetu.

Beogradski džez festival se organizuje od 1971. godine, a umetnički direktor festivala Vojislav Pantić je uveren da će ovogodišnja jubilarna manifestacija biti najjača kada je reč o programu posle obnavljanja festivala 2005. godine. On je istakao da je kompletirano oko 80 odsto programa, kao i da je cilj bio da se u ovoj jubilarnoj godini osvrnemo na bogatu istoriju festivala, kao i da se nastavi sa sloganom od obnove festivala, odnosno gledanja u današnjicu i budućnost džeza.

Program u Kombank dvorani otvara Mingus Big Band, inače nastavljači zvuka Čarlsa Mingusa, koji je nastupio na nultom Beogradskom džez festivalu 1970. godine, najavio je Pantić. On je ukazao da je to prvi američki veliki orkestar na Beogradskom džez festivalu još od 1990. godine. Takođe, na festivalu će po treći put nastupiti saksofonista i flautista Čarls Lojd (Charles Lloud), koji je, prema Pantiću, živa ikona džeza i jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena.

Kompozitor i učesnik festivala Rastko Obradović i Dejan Ilijić nastupiće u Domu omladine 30. aprila na Svetski dan džeza.

Organizatori su najavili da se prvi paketi ulaznica za jubilarni festival mogu naći u prodaji po promotivnim cenama. 

Izvor: beoinfo

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....