"Priča o vojniku" - Hotel "Sloboda" ugostio novinare i predstavnike "Bitef teatra"

29. Februar 2016
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić
Foto: Marko Radojičić

Povodom premijere plesne predstave „Priča o vojniku“ koja će 4. marta 2016. biti izvedena u "Bitef teatru" za 27. rođendan pozorišta, krajem februara organizovana je konferencija za novinare u hotelu „Sloboda“, kao i celodnevni izlet u Šabac.

Muziku za predstavu "Priča o vojniku" (Historie de Soldat), komponovao je Igor Stravinski 1918. godine, a koreografiju su adaptirali svetski poznati izraelsko-holandski autori Gaj Vajcman i Roni Haver. Predstava kroz intenzivan ples, govor, muziku, putovanje kroz imaginarne, ali i istinite događaje i emocije, dočarava moralnu dilemu mladog vojnika koji se vraća iz rata. Тo je postignuto jednostavnim pitanjem – Kako se jedan pošten čovek nosi sa činjenicom da je ubijao ljude sa druge strane rovova?  

Šabac kao mesto susreta nije slučajno izabran. Grad stradalnik, takozvani "Srpski Verden" nikada se nije oporavio od gubitaka koje je doživeo tokom Velikog rata. Ali je sačuvao od zaborava sve ono za šta su se borili njegovi preci kako bi bio grad kakv danas jeste - slobodan, bogat istorijom i tradicijom ali i duhom koji ga čini neodoljvo šarmantim mestom za život i posetu.

- Nije slučajno ni to što smo se danas obreli u Hotelu "Sloboda", tom divnom mestu sa simboličnim imenom, jer je sloboda neprocenjiva i za nju se vredi boriti - istakla je Vesna Vlatković, marketing & PR menadžer hotela, na press konferenciji na kojoj su govorili i Miloš Latinović - direktor "Bitef teatra", Jelena Kajgo - umetnička direktorka "Bitef dens kompanije" i koreograf Gaj Vajcman. Gostima je dobrodošlicu poželeo i direktor hotela Nikola Žikić.

Tom prilikom, novinari i predstavnici "Bitef teatra" posetili su šabački hipodrom, jedan od najpoznatijih i najposećenijih u Srbiji, i čuli priču o dugoj tradiciji održavanja konjičkih trka, strastvenog i omiljenog sporta Šapčana. Nakon predaha uz ručak i uživanja u wellness i spa sadržajima luksuznog hotela "Sloboda", obišli su i Narodni muzej u Šapcu, gde su pogledali njegovu stalnu postavku "Šabački vremeplov - baština za budućnost", otvorenu krajem prošle godine. Posvećena je istoriji i kulturi ovog grada kroz šest celina i predstavlja trenutno jednu od najsavremenijih i najinteraktivnijih muzejskih postavki u Srbiji.

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. Novembar 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i radnih...
Razno
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. Novembar 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u beogradskom...
Razno
Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada
31. Oktobar 2017
Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub organizovao je, u ambasadi svoje...
Razno
Malezija u Beogradu -
30. Oktobar 2017
Ambasada Malezije u Beogradu organizovala je od 18. do 22. oktobra u hotelu Radisson Blu Old...