"Kosidba na Rajcu" od 14. do 16. jula

10. Jul 2017
'Kosidba na Rajcu' od 14. do 16. jula

"Kosidba na Rajcu", tradicionalna turistička manifestacija koja oživljava i čuva uspomenu na zajedničke seoske mobe i proslavlja završetak sezone košenja planinskih livada, trajaće od petka 14. jula do nedelje 16. jula uz brojne kulturno-umetničke i sportske sadržaje: nastupi folklornih ansambala, muzički koncerti, izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme, uz demonstraciju rada na rajačkim livadama itd.

Centralni događaj odigrava se u nedelju 16. jula od 10 časova.  Počinje okupljanjem kosača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša i ostalih učesnika koji u defileu, uz zvuke trubačkog orkestra, svečano paradiraju centralnim delom Rajca ka kosilištu.

Kosidba na Rajcu
U stočarskim krajevima kosidba je odvajkada bila jedan od najvažnijih seoskih poslova jer se pokošena trava potom čuvala za zimsku prehranu stoke. Da bi ovaj težak posao makar malo sebi olakšali, domaćini su se okupljali na mobi, kao vekovima do tada. Seljani su se međusobno ispomagali, kosili kod jednog domaćina jedan dan, kod drugog sutradan i tako dok svakom ne pokose livade.

Kosidba je bila toliko utkana u život naroda da se vremenom po završetku posla sredinom leta iz nje izrodila prava svetkovina. Najpoznatiji i najveći na svetu događaj ove vrste, svakako je "Kosidba na Rajcu", uvek  prve nedelje posle Petrovdana, koji se obeležava 12. jula, baš onda kad je trava zrela za košenje.

Kosači su se prvi put nadmetali još 1892. godine, kada je održan i prvi narodni vašar. Tek od sredine šezdesetih godina prošlog veka "Kosidba na Rajcu" postala je međunarodna turistička manifestacija. Međutim, ova svetkovina nije sa­mo košenje trave. Oduvek je bila i susret izvornih igračkih i pevačkih grupa u narodnim nošnjama, bila je prilika da se ugledni domaćini sretnu, da se ugovore poslovi, da se vide devojke i momci, pa i svadbu da dogovore.

Raj na zemlji
Još su stari putopisci planinu Rajac, nadomak  Ljiga, nazvali rajem na zemlji. Na oko 700 metara nadmorske visine ona je sa svojom prijatnom, lekovitom i umirujućom klimom 1963. godine stavljena pod zaštitu države i proglašena regionalnim parkom prirode.

Nedelja, 16.jul 2017.
Kosidba na Rajcu danas privlači ljude sa svih strana sveta jer može da se prijavi bilo ko, samo da je u narodnoj nošnji. Tako svake godine u tri dana vašara Rajac preplavi nekoliko desetina hiljada gostiju, a dolazili su kosači sa Islanda, iz Velike Britanije, Norveške, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Danske… Ipak, priča se po planini da se u takmičarskom delu već decenijama najbolje pokazuju kosci iz Republike Srpske i Crne Gore. Kažu, jedan otkos im je tri metra. A ne zna se i dalje da li je jedan saobraćajni inženjer iz Šangaja pre nekoliko godina pred samo takmičenje odustao zbog površine parcele koju treba pokositi ili zbog površine leđa ovdašnjih kosača…

Zato u revijalnom delu Kosidbe ne znaju za nadmetanje, nego puste svi kosači jednog da počne, pa kad on odmakne sa otkosima, jedan po jedan slede ga ostali. Među pedesetak stasitih momaka bira se na kraju kozbaša, odnosno đidija, onaj koji najbolje kosi i ima najlepšu nošnju, koga žene pogledima biraju…

Najlepše je na kraju. Ručkonoše, žene koje zovu još i „zlatne ruke“, služe tradicionalna domaća jela na ćilimima i čaršavima prostrtim po zemlji. I onda se miris gibanice, sira, kajmaka i pršute pomeša sa mirisom tek pokošene trave.

Više o manifestaciji, kao i detaljnom programu 45. Kosidbe na Rajcu možete saznati na www.kosidba.com

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. Novembar 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i radnih...
Razno
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. Novembar 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u beogradskom...
Razno
Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada
31. Oktobar 2017
Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub organizovao je, u ambasadi svoje...
Razno
Malezija u Beogradu -
30. Oktobar 2017
Ambasada Malezije u Beogradu organizovala je od 18. do 22. oktobra u hotelu Radisson Blu Old...