Počinje gradnja hotela Sharaan u pustinji Saudijske Arabije, 80 metara pod zemljom

04. Novembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Renomirani francuski arhitekta Jean Nouvel, poznatog po zdanjima kao što su kula Agbar u Barseloni, Pustinjske ruže u Dohi ili Luvr u Abu Dabiju, nedavno je predstavio novi impozantan projekat a ovog puta reč je o podzemnom hotelu nazvanom Sharaan koji bi trebalo da se gradi u pustinji Al-Ulal nedaleko od oblasti Madain Salih koja je zaštićena kao UNESCO svetska baština. Prema rečima arhitekte, inspiracija za ovaj hotel u pećini došla je od obližnjeg zaštićenog drevnog grada Nabataean, koji je u periodu između četvrtog i drugog veka pre nove ere bio usečen u peščar.

„Al-Ula je muzej. Svako udubljenje i ispupčenje, svako zrno peska i stenoviti obrisi, svako geološko i arheološko nalazište zaslužuju svu pažnju i detaljno proučavanje. Od vitalnog je značaja da zadržimo svu njenu prepoznatljlivost i atraktivnost, koja uglavnom počiva na njenom udaljenom i mestimično arhaičnom karakteru.“, rekao je Jean Nouvel za Dezeen.

Ulaz u hotel će biti organizovan preko kružnog dvorišta koje će biti urezano u padinu peščarskog brda. Ova ulazna partija biće oslobođena viška dekoracije i ulivaće strahopoštovanje ka surovoj prirodi.

Ulaz u sam hotel biće poluukopan sa tavanicom koja delimično propušta svetlost kreirajući u enterijeru zanimljivu igru senki.

Iz ove ulazne zone, niz soba će biti organizovan oko centralnog liftovskog okna visokog 80 metara.

Prema predstavljenom projektu hotel Sharaan će imati 40 soba i tri vile za odmor koje će biti usečene u teren, a svaki apartman će imati balkon sa kog se pruža pogled na okruženje.

Svaki apartman će imati zidove od peščara kako bi se gosti tokom boravka imali u vidu da se nalaze nedaleko od drevnog grada Nabataean koji je uvršten u UNESCO svetsku baštinu.

„Naš projekat nema nameru da ugrozi ono što su čovečanstvo i vreme gradili godinama. Naš projekat slavi duh naroda Nabatean bez ikakvog karikiranja.“  – istakao je Jean Nouvel.

Naime, projekat Sharaan je deo plana osmišljenog od strane Kraljevske komisije za oblast Al-Ulal, u cilju podsticanja turizma u tom istorijom bogatom području.

Jean Nouvel se nada da će ovaj moderni hotel proslaviti nasleđe tog područja i ističe da Al-Ulal zaslužuje da stekne određeni stepen modernosti ali tako da poštuje istorijsko nasleđe.



Izvor: Gradnja

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...