Najviša priznanja u Ljubljani i Svetosavska nagrada za Ugostiteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji

03. Februar 2015
Najviša priznanja u Ljubljani i Svetosavska nagrada za Ugostiteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji
Najviša priznanja u Ljubljani i Svetosavska nagrada za Ugostiteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji
Najviša priznanja u Ljubljani i Svetosavska nagrada za Ugostiteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji

U Ljubljani je 28. januara 2015. godine, u okviru Međunarodnog sajma turizma, održano Međunarodno takmičenje ugostiteljsko-turističkih škola. Ugostiteljsko-turistička škola sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji bila je jedini predstavnik škola iz Srbije i na svom prvom nastupu u EU osvojila je najviša priznanja: Zlatno priznanje za najbolji promocijski spot i Srebrno priznanje za učestvovanje. Na ovom takmičenju učestvovale su 43 školske ustanove iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Takmičenje je koncipirano po principu konkursa (takmičarske ekipe rade tekst i spot na zadatu temu, a ovogodišnja tema je bila oživljavanje bajke i mita iz kraja odakle škola potiče).

Sledeći duh tradicije i jedinstvenost u običajima srpskog naroda, Ugostiteljsko-turistička škola sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji predstavila je srpsku slavu projektom koji je imao naslov: "Gde je Srbin – tamo je i slava“. Grupa učenika na čelu sa mentorom Natalijom Zibrovom Đurakić, profesorkom agencijskog i hotelijerskog poslovanja, osmislila je i snimila trominutni spot i napisala tekst sa svim bitinim elemetima koji predstavljaju srpsku slavu.

Ova dva rada su poslata na adresu organizatora takmičenja i nakon dobijenog pozitivnog odgovora, ušlo se u realizaciju nastupa na samom Sajmu. Učenici su sa svojim mentorom, Natalijom Zibrovom Đurakić i profesorima Daliborom Miodragovićem i Biljanom Kljajić nastupili u Ljubljani i uspeli da svojim autentičnim nastupom dočaraju sve specifičnosti srpske slave. Promotivni štand je bio opremljen kao srpska kuća koja slavi slavu. Štand je, kao i sam nastup, bio veoma zapažen i osvojio je simpatije zahtevnog žirija, te je tako prva nagrada sa prostora Evropske Unije stigla u Vrnjačku Banju, zahvaljujući učenicima i profesorima Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji.

Najbolja srednja škola u Srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je ove godine "Svetosavsku nagradu" Ugostiteljsko-turističkoj školi sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji i proglasilo je za najbolju srednju školu u Srbiji.

Ministar prosvete dr Srđan Verbić je u Vladi Srbije, u čast školske slave – svetog Save, najuspešnijima uručio nagrade. Ove godine, na javni poziv prijavilo se više od 170 pojedinaca, institucija i ustanova. Komisija je proglasila 13 najuspešnijih u pojedninim kategorijama.

Za najbolju srednju školu proglašena je Ugostiteljsko-turistička škola sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji. Kako se ističe u obrazloženju, priznanje je dodeljeno ovoj školi jer postoji 66 godina i obrazuje učenike iz oblasti ugositeljstva i turizma za tržište rada gotovo celog sveta.

Procenjuje se da je 6.000 učenika završilo ovu školu i zaposlenje pronašlo gotovo na svim kontinentima, šireći slavu ove škole i Vrnjačke Banje. Rezulatati rada učenika i nastavnika su evidentni skoro svakodnevno, a rezultati takmičenja odavno prelaze granice naše zemlje. Ova škola je danas sinonim obrazovanja ugostiteljsko-turističkog kadra Srbije, najbolji promoter i ambasador turističkog mesta prve kategorije – Vrnjačke Banje.

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
Predstavljanje programa primene najnovijih tehnologija u službi zdravlja i lepote
02. Decembar 2019
Rusko-ukrajinska firma Business Process Technologies predstaviće premijerno na našem...
Obrazovanje
Spajaju se zdravstvena, hotelijerska i turistička visoka škola
30. Maj 2019
Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Akademije strukovnih studija Beograd. Akademija...
Obrazovanje
Google: Nova online galerija naučnih otkrića
12. April 2019
„Google Arts and Culture“ pokrenuo je online platformu na kojoj je predstavljen...
Obrazovanje
Narodni muzej u zatvoru
12. April 2019
Može li umetnost da menja svet i ljude? Da li svi ljudi imaju pravo na umetnost? Kako da...