Turistička ponuda regiona predstavljena u PKV

09. Oktobar 2017
Turistička ponuda regiona predstavljena u PKV

U okviru jubilarnog, 50. Sajma turizma u Novom Sadu, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) predstavljena je turistička ponuda regiona. Predstavnici privrednih komora regiona saglasni su u tome da je najvažnija regionalna saradnja i da ujedinjeni mogu mnogo više da doprinesu pospešivanju razvoja turizma u regionu.

- Posebnu pažnju posvetili smo privrednoj saradnji i umrežavanju komorskog sistema u regionu. Pored poslovnih susreta, preduzimamo aktivnosti na kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda sa partnerima u regionu u cilju povezivanja turističke privrede, zajedničke promocije turističke ponude regiona i povećanja turističkog prometa. Ova međunarodna konferencija jedna je od aktivnosti u pravcu daljeg razvoja celokupne turističke ponude regiona – istakao je predsednik PKV Boško Vučurević.

Podršku radu PKV u ovoj oblasti pružila je i Pokrajinska vlada. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić istakao je dobru saradnju koju Pokrajinska vlada i Sekretarijat imaju sa PKS i PKV.

- Naši međusobni interesi su povezani, ne samo na institucionalnom nivou, već i kroz zajedničku privrednu platformu. U razvojnom smislu, smatramo da veliki doprinos tome daju brojne regionalne inicijative, prekogranični sporazumi sa regionima koji su kompatibilni našim potencijalima i koji doprinose našoj regionalnoj konkurentnosti u svetu - rekao je Drakulić i dodao da je u poslednje vreme partnersko povezivanje dinamičnije.

Predsednik PK Rijeka Vidoje Vujić istakao je povezanost Novog Sada i Rijeke, naglasivši da su pobratimski gradovi i podsetivši da je Grad Rijeka 2020. evropska prestonica kulture, a Novi Sad naredne godine. Dodao je da i u oblasti kulture, nauke i privrede jača saradnja između naša dva regiona.

- Hrvatska na području Srbije ima oko 380 privrednih subjekata koji zapošljavaju više od 300.000 ljudi. Ipak, da bismo nastupili zajedno na trećim tržištima, nama je potrebna dobra regionalna saradnja. Turizam su mirisi, ukusi, dodiri, zvuk, slika, a za tu sliku treba nam sigurnost, treba nam liberealizacija prometa roba i usluga. Vazduh, voda, turizam, kultura i nauka ne poznaju nikakve granice i barijere – rekao je Vujić, dodavši da se od 14. do 22. oktobra u Rijeci održavaju „Dani Skadarlije“.

O turističkoj ponudi i potencijalu Republike Srpske, govorila je Jelena Rodić iz PK Republike Srpske, istakavši značaj planine Jahorine naročito kada je u pitanju zimski turizam. Jahorina je, kako kaže, unapredila svoje hotelske kapacitete, uvela nove žičare i veštačko osnežavanje. Osvrnula se i na banjski turizam, gde je istakla banju Vrućicu, koja je, kako objašnjava, nosilac banjskog turizma u Republici Srpskoj.

- Znate da Republika Srpska nije velika, ali ima dobru poziciju, imamo lepe reke, planine, jezera. Kod nas su razvijeni skoro svi tipovi turizma i želimo da, u budućnosti, to bude razvijenije. Najveći broj naših gostiju dolazi iz Srbije, potom iz Hrvatske. Želimo da zabeležimo trend rasta svake godine - istakla je Jelena Rodić.

O zajedničkom predstavljanju regiona drugim krajevima sveta, govorila je Gabriela Petkana, potpredsednica PK Županije Temišvara zadužena za privredu i turizam.

- Generalni zaključak koji smo izvukli na osnovu statističkih podataka jeste da svakodnevno raste broj turističkih posetilaca kako iz Županije Timiš u Vojvodini i Srbiji, tako i obrnuto. Ipak, ne možemo se zadovoljiti samo porastom broja turista iz regiona. Smatram da moramo preduzeti zajedničke aktivnosti na privlačenju turista udaljenih destinacija koji dolaze da posete ovaj deo Evrope. I neće se svakako zadovoljiti samo posetom Srbiji ili Rumuniji, Mađarskoj, nego treba da im ponudimo zajednički turistički proizvod u koje bi bile uključene turističke organizacije više zemalja - rekla je ona.

Delegacija privrednih komora regiona, svoju posetu PKV završila je posetom štanda PKV na Sajmu turizma, gde je svoju vinsku ponudu predstavila Vinarija Deurić iz Male Remete, u sremskoj opštini Irig.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Ambasadori dobre usluge u novogodišnjoj misiji
15. Decembar 2022
Na nedavno završenom Hotel Housekeeping Workshop -u na Paliću, koji je udruženje...
Kongresi
Gastro kup Srbija - Takmičenje profesionalnih kuvara 18. i 19. novembra u Novom Sadu
16. Novembar 2022
Međunarodna manifestacija „Gastro kup Srbija“ je takmičenje profesionalnih kuvara...
Kongresi
Još samo 10 dana do 9. Međunarodne MEKST Konferencije
15. Novembar 2022
Deveta po redu MEKST konferencija održaće se od 25. do 27. novembra 2022. godine u Novom Sadu....
Kongresi
19. Međunarodna konferencija Contemporary Trends in Tourism and Hospitality – CTTH 2022
15. Novembar 2022
Savremeni trendovi u turizmu i ugostiteljstvu /CTTH/ je međunarodna konferencija koja se bavi...