SITCON 2018: Kultura, nasleđe i razvoj turizma – glavna tema konferencije

17. Septembar 2018
SITCON 2018: Kultura, nasleđe i razvoj turizma – glavna tema konferencije

Četvrta međunarodna konferencija iz oblasti turizma i hotelijerstva SITCON 2018 (Singidunum International Tourism Conference) biće održana na Univerzitetu Singidunum 12. oktobra 2018. godine. Glavna tema ovogodišnje konferencije je „Kultura, nasleđe i razvoj turizma“.

Konferencija SITCON 2018 održava se četvrti put sa ciljem pružanja kontinuiranog doprinosa razvoju naučne misli u turizmu, posebno u Srbiji, a oslanjajući se na iskustva i naučni doprinos tokom realizacije prethodne tri SITCON konferencije.

Osnovni cilj konferencije je da pruži značajan naučni doprinos u oblasti kulturnog turizma kao važnog i održivog proizvoda turističke destinacije. Osnovna ideja konferencije je da ukaže na osnove za dalje proširivanje znanja neophodnog za bolje razumevanje koncepta kulture, kulturnih vrednosti, kulturnih različitosti i njihove održivosti u turizmu. Ovo je posebno važno imajući u vidu da su Evropska Unija i Savet Evrope proglasili 2018. godinu „Evropskom godinom kulturnog nasleđa“ u cilju podsticanja ljudi da otkriju evropsko kulturno nasleđe i da ojačaju osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Stoga je od ključnog značaja izučavanje i savremenih tendencija na turističkom tržištu koje, između ostalog, upućuju i na neophodnost kreiranja alternativnih proizvoda turističke destinacije uz distanciranje od negativnih posledica masovnog turizma. U tu svrhu, neophodno je ukazati na kulturni turizam i njegov značaj za unapređivanje sveukupnog konkurentskog položaja turističke destinacije na savremenom tržištu.

SITCON 2018 će biti idealna platforma za razmenu ideja i širenje najboljih praksi među naučnicima i stručnjacima iz različitih oblasti, kao i predstavnicima javnog i privatnog sektora (turističkih agencija, organizatora putovanja, hotelskih preduzeća i drugih segmenata ponude smeštaja, saobraćajnih preduzeća i predstavnika komplementarnih delatnosti, turističkih organizacija i javnog sektora).

Teme ovogodišnje SITCON konferencije su: Osnove razvoja kulturnog turizma, Kulturni turizam i održivi razvoj, Kulturne vrednosti – raznolikost i nasleđe u turizmu, Materijalni i nematerijalni resursi kulturnog turizma, Kultura i nasleđe – komparativna i konkurentska prednost turističke destinacije, Kulturno nasleđe i marketing turističke destinacije, Kulturni turizam i razvoj turističke privrede, Kulturni turizam – verska putovanja i hodočašća, Informaciono komunikacione tehnologije u kulturnom turizmu, Smart destinacije i kulturni resursi destinacije, Kultura i turističko vođenje, Multikulturalnost i hrana kao nematerijalno kulturno nasleđe, Kulturno i arheološko nasleđe u turizmu, Finansijski mendžment u kulturnom turizmu, Kultura, turizam i sport, Jezik struke u kulturnom turizmu.

Na konferenciji će govoriti predsednik Univerziteta Singidunum prof. dr Milovan Stanišić i emeritus prof. dr Slobodan Unković, dok će ključni govornici biti Anya Diekmann sa Université Libre de Bruxelles i Kevin Griffin sa Dublin Institute of Technology.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. Mart 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Kongresi
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. Februar 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Kongresi
Dodeljene nagrade
19. Decembar 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...
Kongresi
U Novom Sadu održana 10. MEKST konferencija
04. Decembar 2023
U Kongresnom centru Master održana je jubilarna Međunarodna konferencija posvećena turizmu,...