Upoznajte najunikatnije hotele na svetu (FOTO)

09. Septembar 2016
Foto: www.marinabaysands.com
Foto: www.marinabaysands.com

Putovanja sa sobom nose čitav splet nezaboravnih doživljaja, prelepih gradova i različitih pejzaža. Ali, kada stignete u hotel, tu vas neretko dočekuje ista arhitektura i dizajn, kakav možete videti bilo gde. No, to ne mora uvek biti praksa. Predstavljamo vam sedam najneobičnijih hotela po izboru portala "World Build 365".

"Marina Bay Sands", Singapur

Hotel "Marina Bay Sands" je jedan od najluksuznijih na svetu. Uzdižući se iznad zaliva čije ime nosi, ova građevina u obliku broda postala je simbol Singapura. "Moshe Safdie Architects" projektovali su ovaj hotel, a specijalisti za feng šui su ga odobrili (što je neophodno za svaku novu zgradu koja se gradi u Singapuru).Foto: www.marinabaysands.com

Ogromni kompleks sastoji se od tri kule od 200 metara. Na gigantskom krovu na vrhu zdanja smeštena je botanička bašta u stilu tropske oaze, "SkyPark" platforma sa predivnim pogledom na grad, čuveni "infinity" bazen od 150 metara sa veštačkom plažom, kao i nekoliko noćnih klubova i restorana. Nakon što je ovaj hotel 2011. godine izgradila korporacija "Las Vegas Sands", on postaje neverovatno popularan, privlačeći kako ultra bogate kockare (jer se u sklopu hotela nalazi kazino), tako i ostale putnike koji sanjare o bazenu sa vrtoglavim pogledom.

Foto: www.marinabaysands.com

Osim pogleda, zanimljivo kod ovog krovnog bazena je i to što nivo vode nekoliko centimetara prelazi iznad visine kule, odajući utisak da se voda sa krova preliva i pada na grad. U stvari, voda se sliva u skriveni bazen ispod, odakle se prečišćena vraća u glavni odvod. Sve ovo zajedno predstavlja divan primer arhitekture i dizajna, čime se "Marina Bay Sands" može nazvati svetskim čudom stvorenim ljudskom rukom. 

"Marques de Riscal", Elciego, La Rioja, Španija

Čudo moderne arhitekture je i hotel "Marques de Riscal", inače jedna od najboljih destinacija za vinski turizam u Španiji. Dizajniran od strane svetski priznatog arhitekte Franka Gehry-ja u dekonstruktivističkom stilu, ovaj hotel je učinio da se mali grad sa 1.000 stanovnika nađe na turističkoj mapi, dovodeći ogroman broj turista iz celog sveta.

www.hotel-marquesderiscal.com

Gigantski oblik hotela vidljiv je i nekoliko kilometara okolo, zahvaljujući prepletenim talasima od titanijuma i čelika, obojenim u lila, srebrnu i zlatnu boju, koji simbolizuju vinske čepove i lokalnu tradiciju pakovanja vina u finu zlatnu mrežu.

Za udoban enterijer sve 43 hotelske sobe pobrinuo se lično arhitekta Gehry. Znajući dobro da futurizam nije po ukusu prosečnog vinskog turiste, on je napustio upečatljivu individualnost dizajna koja se odražava u eksterijeru hotela. Njegova unutrašnjost je klasična i udobna, čime je stvorena mirna atmosfera, idealna za degustaciju vina.     www.hotel-marquesderiscal.com

Hotel takođe sadrži spa centar u kom se koriste proizvodi na bazi vina, kao i vinski podrum u kom gastronomi, enolozi i romantici mogu da zarone u svet vina i otkriju sve njegove finese. Sa hotelskih terasa pruža se sveobuhvatan i veličanstven pogled na okolne vinograde i brda, a hotel nudi i odličnu kuhinju i kartu vina iz cele Španije.

"L'Hôtel Au Vieux Panier", Marsej, Francuska

Nekada davno, jedna od soba u hotelu "Au Vieux Panier" pala je u ruke francuskog grafiti umetnika Tilta. On je podelio sobu na dva dela, pokrivši jednu polovinu debelim slojem grafita (čak i krevet), a ostavivši ostatak čisto beo i potpuno netaknut.

Foto: materialiste.com

Po završetku njegovih radova, soba je postala poznata kao "Soba panike" - verovatno po reakcijama gostiju koji su tu boravili po prvi put.

Naravno, sve ovo se desilo uz blagoslov hotelskih vlasnika. Svake godine oni angažuju različite umetnike da dekorišu šest soba, čime one postaju jedinstveno i originalno mesto za boravak.

"Katikies Hotel", Santorini, Grčka

Lako je naći hotele koji na sve strane odišu luksuzom, ali je teže pronaći one koji luksuz pokazuju šapatom. "Katikies" spada upravo u takve hotele.