Ponos Madere: Dizajn hotel "Estalažem Ponta do Sol"

30. Mart 2021
Izvor: Fototeka hotela
Izvor: Fototeka hotela
Izvor: Fototeka hotela
Izvor: Fototeka hotela
Izvor: Fototeka hotela
Izvor: Fototeka hotela
Izvor: Fototeka hotela
Zagnjureno u plavi Atlantik, ostrvo Madera bilo je utočište piratima, razbojnicima, istraživačima, krunisanim glavama u egzilu... Danas se na njegovom jugu nalazi jedan od najpoznatijih dizajn hotela "Estalažem Ponta do Sol" („Estalagem da Ponta do Sol“).
 
Kad je mogao Dos Pasos...
Na vrhu stene zarivene u Atlantski okean nalazi se hotel " Estalažem Ponta de Sol", najnovije čedo Design Hotel Group, čiji članovi - hoteli imaju najfuturističkiji dizajn na svetu. Smešten je u Ponta do Sol ili "Mestu Sunca", seocetu osnovanom davne 1501. godine. U njemu se nalazi Centar kuture koji nosi ime "Don Dos Pasos", prema slavnom piscu koji je jedno vreme tamo živeo. 
 
Današnji hotel je stara "quinta" (kinta - farma) čiji je današnji eksterijer tako koncipiran da igrom svetlosnih prodora, oštrim linijama povezuje sve kaskadne površine kojima je zgrada okružena. Ono što je Filip Stark za Francusku, to je Karvaljo Arauo za Portugaliju: njegov dizajn je lepršav, zakrivljen, zanesen, a opet istih linija i udoban. Zajedno sa dobro proporcioniranim linijama mediteranske arhitekture Tijaga Oliveire, unutrašnji dizajn sklapa komplementarnu sliku u kojoj se gost hotela oseća u potpunoj psihofizičkoj ravnoteži. 
 
Veličanstven pogled na široko more
Zidovi su tako raspoređeni da ni u jednom trenutku ne umanjuju veličanstven pogled na široko more, bez obzira na mesto na kojem se gost nalazi. U isto vreme, strateški je proračunat gabarit zgrade kako bi se ona zaklonila od vetrova. 
 
Sloboda prostora Pasarele, stepenice, staze i most - znalački su povezani i nepogrešivo vode do za gosta tačaka: do foajea, soba, restorana, bara, bazena, vidikovca, mora... široki prozori - zidovi pobedili su barijeru unutra - spolja, tako da gost ponekad ne zna da li je na terasi ili večera u elegantnom restoranu koji "visi" nad morem. U foajeu je bar sa kaminom koji se produžava u terasu na kojoj su postavljene stolice od pruća. 
 
Dizajner Karvaljo Araužo sve sobe je obojio belom bojom. Njegov nameštaj u svetlom drvetu je vrlo jednostavnog dizajna. Podove je prekrio crnim kamenom, tu i tamo postavio male tepihe sive boje, a zidove ukrasio crno-belim fotografijama. Restoran je zamišljen kao kutija u obliku paralelograma. Na stolovima srebrni escajg i servis postavljeni na jednostavne bele pamučne stolnjake. Sve je očišćeno od "zašećerenog" dizajna. Sve u želji da gosta ne odvuče od bajkovitog pogleda na obale Madere.
 
Suncem blagosloveno mesto
Bazen i terasa se prepliću s morem, pa se ne zna gde se oni završavaju a gde ih more "plavi". Bazen, ekscentrične osnove, smešten je na jednom od viših nivoa, a voda iz njega se preliva preko visokih zidova i pada, nekoliko metara niže, pravo u novi plavi bazen. Na pojedinim kaskadama zidovi su obrađeni kamenom i ostavljeni otvori koji omogućavaju pogled na stenovitu obalu juga Madere iz skrivenog kutka, zaklonjenog od vetra. 
 
Do plaže se stiže preko uskog rta u kojem su izdubljene stepenice. Svejedno gde se nalazi, u sobi, u restoranu, u bazenu ili šeta stazom, gost hotela "Estalažem Ponta do Sol" ima privilegiju da ga okružuje sunce koje od jutra do noći, 365 dana u godini, kupa ovo blagosloveno mesto. 
 
Jelena Kaličanin
Fotografije: Fototeka hotela "Estalagem da Ponta do Sol"

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Novi šef kuhinje hotela Ramonda - Dragan Karađinović: Ovo nije posao, to je ljubav
14. Septembar 2021
U rtanjskom hotelu Ramonda ovog leta bilo je, kao i obično, prepuno zadovoljnih gostiju koji...
Hotelijerstvo
Michelin-ova zvezdica zasijala u restoranu Alfred Keller, u Boutique Hotelu Alhambra u Malom Lošinju
09. Septembar 2021
Restoran Alfred Keller u sastavu jednog od top 10 hotela u Evropi - Boutique Hotela Alhambra,...
Hotelijerstvo
Bil Gejts u HOTELSKOM BIZNISU: Sklopio unosan posao vredan 2,2 MLRD USD
09. Septembar 2021
Kompanija Bila Gejtsa platiće kompaniji saudijskog milijardera princa Alwaleeda bin-Talala 2,2...
Hotelijerstvo
Ekskluzivno: U Hotelu Izvor formiran WELLNESS KLUB
08. Septembar 2021
Kako bi nagradili višegodišnju lojalnost svojih gostiju i redovno...