Najneobičnije profesije u luksuznim hotelima

18. April 2015
Najneobičnije profesije u luksuznim hotelima
Najneobičnije profesije u luksuznim hotelima
Najneobičnije profesije u luksuznim hotelima
Najneobičnije profesije u luksuznim hotelima

Konsijerž za patke i tekilu

Čuvar pataka, supervizor sunčanja, somelijer za drvo, batler za tekilu, savetnik za dobar provod i batler za tartan – sve su to profesionalci čiji je zadatak da zadovolje i najzahtevnije goste.

Prošli su dani kada su luksuzni hoteli mogli da budu sigurni da će gosti biti zadovoljni osmehom recepcionera i ponekim savetom konsijerža. Najveći hotelski brendovi u borbi za goste promovišu različitu specijalizovanu uslugu i zapošljavaju visokokvalifikovano osoblje – ili ono sa jedinstvenim veštinama, kako bi se izdvojili od konkurencije i postali prepoznatljivi u očima javnosti.

Prvi primer možda zvuči neobično, ali je svakako istinit. U Peabody hotelu u gradu Memfisu u SAD, radno mesto "čuvar pataka" ima tradiciju dugu sedamdeset godina. Danas tu funkciju obavlja Anthony Petrina, koji je zadužen za najveću atrakciju ovog objekta – jato pataka.

Dvadesetpetogodišnji službenik brine o pet severnoameričkih divljih pataka, a njegov posao je najzapaženiji tokom šetnje ovih životinja, koja se odvija dva puta dnevno. Svakog jutra u 11 časova, on prati patke tokom njihovog marša duž crvenog tepiha od krova Royal Duck palate do mermerne fontane u lobiju hotela, uz zvuke "Marša kralja pamuka", dela kompozitora Johna Philipa Sousa. Procedura se ponavlja svakog poslepodneva u 17 časova, kada se patke vraćaju u svoju palatu na večernji odmor.

Radna mesta koja podrazumevaju rad sa životinjama, u nekim drugim hotelima imaju više ekološki pristup. Tako je u hotelu Shangri-La Barr Al Jissah Resort & Spa u Omanu, gde se u okviru posebnog projekta vodi briga o kornjačama, zaposlen posvećeni rendžer koji brine o gnezdima za kornjače i edukuje goste i lokalno stanovništvo.

Slično tome, Jean-Michel Cousteau rizort na ostrvu Vanua Levu na Fidžiju zapošljava na puno radno vreme morskog biologa, koji edukuje goste o lokalnom ekosistemu i takođe sprovodi istraživačke projekte i programe.

Možda nešto praktičniju namenu imaju pčelari u više od 20 Fairmount hotela širom sveta, koji rade na održavanju košnica i pčela koje skupljaju polen sa lokalnih biljaka i proizvode med za hotelski restoran i lokalno okruženje, čime zadovoljavaju sve veću tražnju luksuznih gostiju za lokalnom hranom.

Pravilno sunčanje i grejanje

Naravno, briga o životinjama je plemenita, ali mnogi gosti biraju hotele na osnovu toga što žele da neko vodi računa o njihovim potrebama. U Akaryn Samui hotelu na Tajlandu, žena „supervizor sunčanja“ je tu da se pobrine da gosti ne izgore na suncu. Oni koji žele da koriste njene usluge prvo će biti pripremljeni za sunčanje u hotelskom spa centru – nanošenjem pilinga i kreme za sunčanje, koji će pospešiti proces tamnjenja kože. Supervizor sunčanja će zatim odrediti vreme koje gosti smeju da provedu izloženi na suncu, prilagoditi vrstu i stepen senke i obavestiti kada treba ponovo naneti kremu za sunčanje.

Oni koji ne vole da se sunčaju možda će radije izabrati da odmaraju u udobnoj sobi hotela Taj Boston. Tokom hladnih meseci, „batler za kamin“ je na usluzi gostima koji žele na najbolji način da iskoriste kamine u sobama. Intrigantno opisani od strane hotela kao „somelijeri za drvo“ ovi batleri mogu da vam pomognu u odabiru vrste drveta iz hotelskog menija i, naravno, na vaš zahtev i upale vatru u kaminu.

Savetnik za dobar provod

Gosti u hotelu Ritz-Carlton Dove Mountain u Arizoni u SAD mogu da se zagreju uz pomoć usluge koju pruža Richard Gutierrez, zvanični hotelski batler za tekilu, a on se može najčešće pronaći kod bazena, kako deli besplatne uzorke tekile i koktela baziranih na ovom piću. Sličan posao obavlja i njegova koleginica Melissa Rosenfeld, iz Viceroy Anguilla hotela, koja objašnjava svoju jedinstvenu poziciju na sledeći način: "Ja sam društveni menadžer, planer zabava, savetnik zadužen za dobar provod i osiguravam „cool faktor“.

A kada dođe vreme da gosti izađu iz hotela i upoznaju okruženje, pojedini hoteli nude usluge istoričara. U gradu Siem Reap u Kambodži, istoričar zaposlen u hotelu Mouth Saravann obaveštava posetioce o istorijskom nasleđu hotela, nasleđu obližnjeg kompleksa Angkor Wat i uznemiravajućoj prošlosti Kambodže.

Najpopularnija kod američkih turista željnih da pronađu svoje poreklo, usluga „batlera za tartan“ zaposlenog u The Balmoral hotelu u Edinburgu, od nedavno je na raspolaganju. Njegov zadatak je da pomaže gostima u otkrivanju svog porodičnog tartana, dezena karirane škotske suknje, među hiljadama tradicionalno priznatih iz Škotskog registra tartana. Batler, takođe, može gostima da obezbedi da se takav kilt nabavi i u specijalnoj prodavnici.

Priredila: Marija Obradović

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Na Kopaoniku će se graditi još jedan apartmanski kompleks
06. Decembar 2019
Nakon Plana detaljne regulacije turističkog kompleksa Srebrnac, Opština Brus...
Hotelijerstvo
Hotel “Fruška gora” u Ležimiru dobio novog vlasnika
05. Decembar 2019
Hotelski kompleks u Ležimiru prodat je kompaniji PH1 invest iz Beške za gotovo 20...
Hotelijerstvo
Ruinirani hotel Mir u Zvonačkoj banji dobio novog vlasnika
02. Decembar 2019
Zvonačka banja nadomak Babušnice, mogla bi uskoro da postane značajna turistička...
Hotelijerstvo
W hotel i W Residences stižu u Beograd
25. Novembar 2019
Kompanija Belgrade Waterfront zvanično je objavila dolazak W Belgrade hotela i prestižnih...