Kako jeftinije platiti smeštaj u ho(s)telu zahvaljujući društvenim mrežama?

17. Avgust 2015
Kako jeftinije platiti smeštaj u ho(s)telu zahvaljujući društvenim mrežama?
Kako jeftinije platiti smeštaj u ho(s)telu zahvaljujući društvenim mrežama?

Imati mnogo pratilaca na društvenim mrežama je isto što i biti bogat u igri monopol, vole da kažu cinici. Ipak, prednosti koje ostvaruju korisnici socijalnih medija sve češće opovrgavaju ovu opasku. Naime, sve je prisutnija ponuda gde korisnici društvenih medija objavljivanjem postova mogu da ostvare značajne popuste ili čak da određeni proizvod ili uslugu dobiju besplatno odnosno da plate postom dakle putem društvenih mreža (social pay).

Korisnici društvenih mreža možda nisu ni svesni da su njihovi pratioci kapital koji mogu zaista da unovče, a njihovi postovi i fotografije postaju valuta. Praćenjem hotela, hostela ili avioprevoznika na "Facebooku", "Twitteru" ili "Instagramu", korisnici mogu da saznaju za ponude i tako plate smeštaj ili avionsku kartu uz značajne popuste srazmerno uticaju koji imaju na ovim medijima.

Kompanija koja odluči da uvede mogućnost "social pay"-a, bira kriterijume za ostvarivanje popusta, samim tim postavlja cilj koji žele da ostvari. Na primer, ukoliko želi bolju vidljivost, kriterijum za ostvarivanje popusta će biti što veći broj pratilaca korisnika.

"Social pay" predstavlja kompenzaciju za oglašavanje i, možemo reći, jedna vrsta Internet Word of Mouth (IWoM – marketing "od usta do usta" na internetu). Naime, korisnici društvenih mreža postaju oglašivači, jer zavisno od društvenog kapitala, na mrežama promovišu određenu uslugu i samu kompaniju, hotel, hostel…

Samo jedan od primera u svetu koji su uvrstili "social pay" kao opciju je luksuzni dizajn hotel "Nordic Light" u Stokholmu koji je u maju prošle godine uveo ovu opciju plaćanja i jedan je od pionira na globalnom novou. Švedski hotel od posetilaca očekuje da označe veb sajt u svojoj objavi na "Facebooku" ili na "Instagramu" ostavljajući im slobodu da li će post imati negativan ili pozitivan sadržaj. Dok su pratioci aviokompanije "Ryanair" na "Twitter"-u imali mogućnost da za pola evra kupe kartu Dablin-Kopenhagen.

Beograd hostel "za trku ima"

"Belgrade Modern Hostel" prvi je i za sada jedini u Srbiji koji nudi mogućnost plaćanja putem drušvenih mreža. Kako za "eKapiju" kaže, Nemanja Miljković koosnivač "Belgrade Modern Hostela", gostujući baš u švedskom hotelu "Nordic Light", vlasnici beogradskog hostela su došli na ideju da taj sistem prilagode sopstvenoj usluzi.

- Od septembra pošle godine smo počeli da prihvatamo objave na društvenim medijima (društvenim mrežama i blogovima) kao valutu. Dovoljno je da gost objavi post na "Facebook" profilu prilikom rezervisanja, jednu prilikom prijave u hostel i jednu prilikom odlaska iz hostela, upiše naš website (www.belgrademodernhostel.com) i označi našu "Facebook" stranicu. Potrebno je i da lajkuje našu "Facebook" stranicu, a prilikom objava i da označi svoju lokaciju na toj stranici.

- Objavljivanje fotografije na "Instagram"-u prilikom rezervacije, prilikom prijavljivanja i prilikom odjave iz hostela takođe mogu doneti popustu našem hostelu. Upotrebom oznake #BelgradeModernHostel u objavama na "Intagram"-u, a označavanje "Belgrade Modern Hostel" kada prijave, gost ostvaruje popust putem ove društvene mreže. Putnik bloger (travel blogger) je dovoljno da pošalje "Google" analitiku sa posetama, a hostel će mu pripremiti posebnu ponudu za boravak – ističe sagovornik "eKapije".

Kruševljanka ostvarila popust od 100%

Nakon rezervacije, korisnik aktivira plaćanje društvenim mrežama slanjem fotografije broja "Facebook" prijatelja/"Instagram" pratilaca na e-mail (info@belgrademodernhostel.com) i link ka objavama o hostelu. Rezervacije je obavezno napraviti bar 3 dana pre dolaska, a najviše 3 meseca pre datuma prijave u hostel, isključivo putem ove internet prezentacije.

- Gosti mogu da naprave kombinaciju popusta prostim sabiranjem procenata "Facebook" i "Instagram" objava. Na primer, gost koji napravi objavu na "Facebook" profilu sa 1.500 prijatelja i dobije 15% popusta i objavom fotografije na "Instagram" profilu sa 10.000 pratilaca dobije još 10% popusta, na taj način ostvaruje popust od 25% – objašnjava Miljković.

Za popust od 5% potrebno je imati više od 500 prijatelja na "Facebook"-u ili 5.000 pratilaca na "Instagram"-u. Više od 1.000 prijatelja ili 10.000 pratilaca potrebno je za popust od 10%, a za 15% nephodno je imati 1.500 prijatelja ili 15.000 pratilaca, dok je za besplatan boravak u beogradskom hostelu potrebno da gost ima 2.000 prijatelja ili 100.000 fanova na "Facebook"-u, a više od 100.000 pratilaca na "Instagramu". Plaćanje društvenim mrežama je moguće za ukupno 7 besplatnih noćenja po osobi u toku godine, osim za Novu godinu.

- Dosadašnja iskustva pokuzuju da su domaći gosti spremniji da prihvate ovu vrstu plaćanja. Bilo je posetilaca koji su ostvarili simbolične popuste, ali i devojka iz Kruševca koja je sa više od 2.000 prijatelja na "Facebooku" ostvarila popust od 100% – ističe sagovonik našeg portala dodajući da su strani turistički blogovi uvrstili na svoje liste, pa se tako "Belgrade Modern Hostel" našao i u objavi travel blogera Kash Bhattacharya poznatijeg kao "BudgetTraveller".

Ukoliko gost ne ispuni pravila, opcija plaćanja neće biti moguća, mada sagovnik "eKapije" navodi do sada nisu imali takve slučajeve.

Plaćanje usluga, najčešće smeštaja ili avio karata, putem društvenih mreža i blogova je još uvek pionirski poduhvat čak i na globalnom nivou, a da li će postovi, fotgrafije ili druge objave sve češće biti vredna valuta ili bogastvo kao u monopolu, ostaje da vidimo.

Izvor: eKapija, autor: Irina Milošević

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Novogodišnji praznici u Merkuru uz zabavu i relaksaciju
13. Decembar 2019
Tokom novogodišnjih praznika Vrnjačka Banja odiše veselom i prazničnom...
Hotelijerstvo
Na Kopaoniku će se graditi još jedan apartmanski kompleks
06. Decembar 2019
Nakon Plana detaljne regulacije turističkog kompleksa Srebrnac, Opština Brus...
Hotelijerstvo
Hotel “Fruška gora” u Ležimiru dobio novog vlasnika
05. Decembar 2019
Hotelski kompleks u Ležimiru prodat je kompaniji PH1 invest iz Beške za gotovo 20...
Hotelijerstvo
Ruinirani hotel Mir u Zvonačkoj banji dobio novog vlasnika
02. Decembar 2019
Zvonačka banja nadomak Babušnice, mogla bi uskoro da postane značajna turistička...