Hotel „Park“ vraća boemski duh Niša – Završetak radova najkasnije u februaru 2019.

27. Jun 2018

Već dve godine traje rekonstrukcija i dogradnja kultnog niškog hotela „Park“ koji je krajem 2014. godine kupila kompanija „Raaveks grup“ koja je u vlasništvu niške porodice stomatologa Radojičić. Rok završetka ovog lepog zdanja u centru Niša nekoliko je puta pomeran, jer je menjan projekat, sa ciljem da postane reprezentativni hotelski i turistički objekat koji će biti ponos, ne samo Radojičića, već i Niša. Zbog izmene planova bile su potrebne nove dozvole, na koje je moralo da se čeka. Poslednji rok je februar 2019. godine, ali ovde veruju da će „Park“ zasijati u punom sjaju i koji mesec ranije.

Kako za „Turstički svet“ ističe Sanja Grozdanović, direktorka „Raaveks grupe“, prvi biznis plan pravljen je sa idejom da hotel bude povezan sa zdravstvenim turizmom, jer su zdravstvo i turizam najperspektivnije privredne grane, smatra ona. Bilo je priče da se objekat preimenuje u kliniku. Malo po malo, vlasnik Andrija Radojičić je došao na ideju da to bude hotel koji će se razlikovati od postojećih niških hotela, da se ne svede samo na smeštajne kapacitete, nego da vrati boemski duh Niša, da više bude ugostiteljski, a manje smeštajni objekat.

- U centru Niša nema kongresnih hotela, a upravo postoji ozbiljna tražnja u toj oblasti. Odlučili smo da u centru grada stvorimo uslove za kongresni turizam, odnosno, da napravimo salu za kongrese sa trista mesta. Hotel će imati sedam restorana, kao i spa centar, bar, pivnicu i kazino. Zatim će imati ekskluzivni restoran i bečku poslastičarnicu, čime se vraćamo temi matinea. Sve to je nekada imao hotel „Park“. U sklopu hotela nalaziće se i italijanski restoran, a na krovu će biti velika „rooftop“ terasa. Taj deo se dograđuje, a do vrha će voditi panoramski lift – otkriva Grozdanović, i dodaje:



- Po zakonu o turizmu, za visoku kategorizaciju hotela neophodno je da na osam ugostiteljskih mesta bude minimum jedno parking mesto. Hotel će izgubiti deo postojećeg parkinga zbog proširenja terase, pa ćemo izgraditi podzemnu garažu. I to je zahtevalo novu dozvolu. Osim soba, hotel će imati još mnogo sadržaja, čime će svakako doprineti i samom gradu – uverena je Sanja Grozdanović.

Hotel „Park“ je prvi moderni hotel u Nišu, podignut 1937. godine. Čuva istoriju i kulturno nasleđe grada i 1983. godine stavljen je pod zaštitu države, pa se rekonstrukcija obavlja pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nalazi se u susedstvu zdanja u kojem je sedište gradonačelnika Niša, a preko puta gradskog parka, po kojem je dobio ime. Ovo je prvi javni objekat u gradu sa svim karakterisitkama moderne arhitekture i predstavnik je arhitekture Niša iz perioda moderne. Građen je od 2. juna 1936. do 31. oktobra 1937. godine, po projektu beogradskog arhitekte Aleksandra Sekulića i inženjera Dragog Vladimirovića, koji je radio statiku objekta, a vlasnik je bio poznati niški gvožđarski trgovac Živko Stojiljković. Vrednost radova izgradnje u to vreme iznosila je tri miliona dinara. „Park“ je bio jedini moderan hotel u Nišu pre, pa i posle Drugog svetskog rata. Imao je stotinu kreveta, centralno grejanje, vodu, telefone po sobama, garaže, bioskop i bogatu, modernu kuhinju. U periodu od 1994. do 2011. godine ovde su bile smeštene izbeglice, posle čega je napušten i ruiniran, i predstavljao je ružno lice grada.

M. Momčilović

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...