Uređeno izletište Vidrište u Nišu

15. October 2018
Uređeno izletište Vidrište u Nišu

Uz pomoć Evropske unije, niška gradska opština Crveni krst je po evropskim standardima uredila izletište Vidrište u netaknutoj prirodi, a u selu Košarevo kod Breznika u Bugarskoj rekonstruisana je stara turska kuća i otvoren muzej maski sa radionicom za njihovu izradu.

Zahvaljujući saradnji niške gradske opštine Crveni krst i bugarskog grada Pernik, u okviru prekogranične saradnje koju finansira Evropska unija iz IPA fondova, realizovan je zajednički projekat “Turizam i tradicija – raznobojno, zabavno i atraktivno”. Projekat je vredan 600.000 evra, a obe strane dobile su po polovinu tog novca za čuvanje tradicije i unapređenje turizma. Tako je Niš dobio izletište u netaknutoj prirodi, uređeno po evropskim standardima, dok je u Perničkom okrugu, u selu Košarevo kod Breznika, rekonstruisana ruinirana turska kuća iz  1870. godine i otvoren muzej survaki maski, sa radionicom za izradu maski.

Po rečima dr Miroslava Milutinovića, predsednika niške gradske opštine Crveni krst, turizam je u ekspanziji, o čemu govori i podatak da je u ovoj opštini turistički promet u odnosu na prošlu godinu povećan za dvadeset procenata. On je izrazio uverenje da će brojni domaći i strani gosti Niša posetiti i novouređeno izletište Vidrište nedaleko od sela Miljkovac na području opštine Crveni krst.

- Vidrište je postalo turistička destinacija u netaknutoj prirodi u kojoj će uživati Nišlije i gosti iz inostranstva. Asfaltirli smo put od Miljkovca do Vidrišta, postavili osam izletničkih stolova, osamnaest klupa, prateće objekte, 30 stubova sa panelima za solarnu energiju za rasvetu, iz kojih će se napajati i devet kamera za nadzor. Pored obližnje kule Železnik iz 14. veka, u blizini imamo banju Topilo. Lekovitu vodu imamo i na samom Vidrištu. Planiramo da uredimo kupalište i da napravimo kabine za presvlačenje i drugu infrastrukturu - najavio je Milutinović.

On je takođe obavestio novinare da će uskoro u saradnji sa Pernikom biti realizovan još jedan veliki projekat iste vrednosti. Reč je o uređenju i asfaltiranju dvorišta tehničkih škola u Nišu i Bugarskoj, za šta je Evropska unija takođe obezbedila po 300.000 evra.

Pored gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i predsednika opštine Crveni krst Miroslava Milutinovića, svečanom otvaranju izletišta Vidrište prisustvovali su i gosti iz Bugarske – Irena Sokolova, načelnica Perničkog okruga i Vasil Uzunov, predsednik opštine Breznik.

Predstavnici gradske opštine Crveni krst, sa predsednikom Miroslavom Milutinovićem, na čelu, uzvratili su posetu prijateljima iz Bugarske na otvaranju kuće maski u Košarevu. Muzej čuva najstarije bugarske običaje koji su karakteristični za ovaj kraj. Reč je o tradicionalnom maskembalu koji se održava u celoj oblasti Pernik svakog 13. i 14. januara.

- To je najvažniji kulturni događaj u regionu na kojem učestvuje više od 5.000 izvođača iz cele Bugarske, kao i iz mnogih evropskih zemalja - rekla je Irena Sokolova.

Tekst i foto: Milan Momčilović

Comments (0)

Connected news

Tourism
Centar Trebinja proglašen nacionalnim spomenikom BiH
20. May 2019
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donela je odluku o proglašenju istorijskog...
Tourism
Apatin obnavlja međunarodni pristan za plovila
17. May 2019
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je 25 miliona dinara za obnovu,...
Tourism
Rtanj novo zaštićeno prirodno dobro
17. May 2019
Specifičan reljef sa kupastim vrhom i vrlo strmim padinama, kraške duboke jame, kao i...
Tourism
Zavičajni muzej Zemuna uskoro će biti potpuno renoviran
17. May 2019
Predsednik opštine Zemun Dejan Matić posetio je Zavičajni muzej Zemuna, koji se...