Čačak, prva nacionalna Prestonica kulture u Srbiji, pred velikim infrastrukturnim promenama i ulaganjima u revitalizaciju i izgradnju ustanova kulture

12. October 2021
Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay
Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

 ČAČAK – Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50 programa iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva, trebalo bi, prema najavama predstavnika lokalne samouprave, gradu da donese i značajna infrastrukturna ulaganja.

 
Planiran je završetak rekonstrukcije zgrade Okružnog načelstva u kojoj su smešteni Narodni muzej i Međuopštinski istorijski Arhiv. Biće formirana Nova stalna postavka, konzervatorske radionice, depoi i kancelarijski prostor, radiće se na realizaciji parternog uređenja u kompleksu dvorišta Narodnog muzeja sa izgradnjom lapidarijuma, novom istorijskom postavkom u Konaku gospodara Jovana Obrenovića i letnjom scenom, etno-objektima i suvenirnicom.
 
Projekat podrazumeva osnivanje i izgradnju objekta Muzeja košarke na lokaciji sadašnjeg sokolskog doma. U planu je i revitalizacija “Virerove kuće“ za potrebe nove multimedijalne postavke o Velikom ratu, kao i parterno povezivanje sa dvorištem muzeja. Takođe, biće rekonstruisana i opremljena zgrada u Ulici Cara Dušana 8. (sada zgrada Policijske uprave Čačak) za potrebe Stalne postavke i depoa za adekvatan smeštaj zbirke Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.
 
Kako se navodi, navedeni infrastrukturni projekti vode ka formiranju starog gradskog jezgra, oko crkve Vaznesenja Gospodnjeg, spomenika kulture od velikog značaja, u ogroman muzejski kompleks, koji bi postao nezaobilazna tačka prilikom posete gradu Čačku.
 
– Najuspešniji rezultat za Grad Čačak koji je donela titula Prestonice kulture Srbije biće vidljiv kroz novo brendiranje Grada i sveukupnu modernizaciju lokalne samouprave koja bi se uz pomoć kulture transformisala u savremeno dinamično gradsko središte. Ove nove promene pratila bi i nova kulturna politika koja bi uz Strategiju kulturnog razvoja dugoročno dala dobre osnove za kontinuirani napredak i održivi razvoj. Želimo da u godini Prestonice kulture Srbije na poseban način naglasimo da Čačak može biti izdvojen kao novi relevantni nacionalni centar razvoja kulture u Srbiji i da sa ovom titulom postane još važnije mesto na kulturnoj mapi, ne samo naše zemlje, već i šireg regiona. Ovo je samo najava jednog, možemo slobodno reći kulturnog procvata Čačka, ali i razvoja u svakom drugom smislu. Događaji koji predstoje, a na kojima rade vredni ljudi iz ustanova kulture i gradskih uprava, sigurno će nas sve učiniti još više ponosnima što smo Čačani – naveo je ovim povodom gradonačelnik Čačka Milun Todorović.
 
Podsetimo, Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa “Prestonica kulture Srbije“, donela je odluku da će prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine biti Grad Čačak.
 

Izvor: moravainfo.rs 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...