Aerodrom "Nikola Tesla" oborio rekord - 5,34 miliona putnika u 2017!

03. January 2018

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je ponovo postavio apsolutni rekord i u 2017. zabeležeio 5.343.420 putnika, objavio je danas aerodrom.

To je prvi put da je beogradski aerodorm ugostio više od, nekada nezamislivih, pet miliona putnika tokom godine.

Na aerodromu ističu da su jubilarnu 55. godinu završili sa istorijskim rezultatima, navedeno je u saopštenju.

Tako je novi rekord doneo povećanje broja putnika od devet odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je prevoz robe i pošte uvećan 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Usluge beogradskog aerodroma tokom 2017. godine koristio je u proseku 445.285 putnika mesečno, odnosno 14.364 putnika dnevno, ili 599 putnika u jednom satu.

Aerodrom "Nikola Tesla Beograd" u poslednjih 18 meseci zaredom beleži povećanje broja putnika, a u istom periodu i apsolutne mesečne rekorde u broju putnika.

U julu je čak četiri puta oboren istorijski dnevni rekord u broju putnika, a poslednjeg dana u mesecu postavljen je i novi apsolutni dnevni rekord sa usluženih 23.139 putnika, dok je u avgustu postavljen apsolutni mesečni rekord, kada je uslužen 641.371 putnik.

"Ponuda letova iz Beograda tokom 2017. godine obogaćena je uspostavljanjem letova nacionalne avio-kompanije za Veneciju, dok je avio-kompanija 'Hainan erlajns' nakon 17 godina povezala prestonice Srbije i Kine, preko Praga", navodi se u saopštenju.

Niskotarifna avio-kompanija "Wizz Air" započela je letove za Fridrihshafen, Nirnberg, Hanover i Maltu, avio-kompanija "AtlasGlobal" za Istanbul, a niskotarifna avio-kompanija "Transavia" za Amsterdam.

"Ponudu atraktivnih letova nastavićemo već za 10 dana, kada će iranska nacionalna avio-kompanija 'Iran er' direktnim letom povezati prestonice Srbije i Irana nakon 27 godina", navodi se u saopštenju.

Samo dve nedelje kasnije i druga iranska avio-kompanija "Kueshm er" najavila je početak letova za Teheran, avio-kompanija "Vueling" od 24. marta letove za Barselonu, a avio-kompanija "Es Džet" će od 31. jula započeti letove za Bazel.

I ovogodišnja turistička sezona bila je najuspešnija u istoriji aerodroma, a broj putnika u čarter saobraćaju veći je 28 odsto u odnosu na prošlu sezonu.

Ova godina karakteristična je i po daleko većem interesovanju inostranih turista da organizovano putuju u Beograd i Srbiju.

Aerodrom je u 2017. godini zabeležio visoku tačnost (redovnost) polazaka svih letova od 85 odsto, dok je procenat letova sa velikim kašnjenjem iznosio samo 2,5 odsto.

Tačnost polazaka letova nacionalne avio-kompanije "Er Srbija" od njenog nastanka stalno se poboljšavala, što je rezultat kontinuiranog usklađivanja i unapređivanja saradnje.

Čak 88 odsto polazaka svih letova nacionalne avio-kompanije u 2017. godini obavljeno je bez zakašnjenja, što je izuzetno visoka tačnost prema svetskim merilima.

Procenat letova nacionalne avio-kompanije sa velikim kašnjenjem iznosio je samo 1,8 odsto u 2017. godini.

"Aerodrom 'Nikola Tesla' i u 2018. godini očekuje nastavak trenda povećanja broja putnika, a stalno unapređenje ponude letova i najava uspostavljanja novih linija najbolji su dokaz da su Beograd i Srbija sve atraktivnija destinacija, a Aerodrom 'Nikola Tesla Beograd' siguran i pouzdan partner", navodi se u saopštenju.

Izvor:
Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...