U "Merkuru" otvorena muzejska postavka “70 godina u službi građana”

10. July 2017
U 'Merkuru' otvorena muzejska postavka “70 godina u službi građana”

U zgradi Termomineralnog kupatila Specijalne bolnice Merkur, u centralnom holu starih inhalacija, otvorena je muzejska postavka pod nazivom “70 godina uslužbi građana”. Ovo otvaranje je prvi u nizu događaja koje Merkur organizuje u nedelji jubileja od 10. do 14. jula, u cilju obeležavanja uspešnog poslovanja tokom sedam decenija.

Muzejski eksponati u okviru ove postavke,kroz različite forme pričaju priču o Merkuru, njegovom osnivanju, promenama, razvoju i ljudima koji su bili deo svih tih aktivnosti. To nije priča samo Merkura, već i građana Vrnjačke Banje, kao i svih gostiju koji su je posećivali tokom vremena.

Postavka sastavljena od različitih formi izložbenih eksponata, istorijskih spisa, knjiga i predmeta, kao i 16 panoa sa prikazom Merkura kroz 7+1 decenija i Muzejskog bioskopa sa arhivskim filmovima, biće na raspolaganju svim gostima i građanima Vrnjačke Banje do 31. oktobra ove godine.

Pred velikim brojem zvanica i predstavnika medija muzejsku postavku otvorio je direktor Merkura dr sci med Dejan Stanojević,izrazivši svoje zadovoljstvo povodom početka obeležavanja tako značajne godišnjice poslovanja.

Okupljenim zvanicama i predstavnicima medija obratio se i predstavnik rukovodstva Merkura iz nekog ranijeg perioda, Pejo Vušović, koji je istakao paralelu u razvoju Ustanove i napredak tokom vremena od kada je on bio radno angažovan.

Autor postavke Ognjan Topalović obratio se prisutnoj publici, i predstavio sadržaj postavke kao i postupak njene pripreme, prikupljanja i  kreiranja materijala.

Priča o Merkuru kao banjskom centru počinje 1947. godine. Vrnjačka Banja je poznata kao kraljica banjskog turizma i nekadašnje mesto odmora srpske aristokratije, koja je još tada uvidela prednosti boravka u banji i blagodeti njenih voda.

Danas, Merkur predstavlja moderan rizort smešten u samom srcu Vrnjačke Banje u prelepom prirodnom okruženju vrnjačkog parka, jednog od najlepših u Evropi. Merkur uspešno kombinuje savremenu tehnologiju i komforan smeštaj, sa spa uslugama i prirodnim bogatstvom Srbije, pružajući pacijentima zdravlje i lepotu. Kupanje u mineralnoj vodi kojom su ispunjeni svi bazeni Merkurovog Spa centra „Rimski izvor“, savremena je verzija tradicionalnog koncepta banjskih kada.

Comments (0)

Connected news

Others
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. November 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i...
Others
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. November 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u...
Others
Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada
31. October 2017
Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub organizovao je, u ambasadi svoje...
Others
Malezija u Beogradu -
30. October 2017
Ambasada Malezije u Beogradu organizovala je od 18. do 22. oktobra u hotelu Radisson Blu Old...