Počeo 62. Sajam knjiga u Beogradu

23. October 2017
Počeo 62. Sajam knjiga u Beogradu

Na Beogradskom sajmu je u nedelju, 22. oktobra, svečano otvoren 62. Međunarodni sajam knjiga čiji je počasni gost nemački jezik, a predviđeno je da u okviru te manifestacije Nemačka, Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn predstave svoje savremeno stvaralaštvo sa 350 premijernih naslova.
 
Svečano otvaranje sajma počelo je programom "Četiri zemlje jedan jezik" u 18 sati, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa 1.000 knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja.
 
Otvaranju u Hali 2 Beogradskog sajma prisustvovao je veliki broj građana i posetilaca te manifestacije.
 
Kapije Beogradskog sajma zvanično su za posetioce otvoreno od 10 časova, a ljubiteljima pisane reči će se do 29. oktobra, pod sloganom "Ključ je u knjigama", predstaviti blizu 500 izlagača iz Srbije i inostranstva.
 
Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Miler održaće predavanje u ponedeljak u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a gosti sajma biće i Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla.
 
Ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan od Lihtenštajna će u ponedeljak u okviru progama "Neobična geografija" zajedno sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem predstaviti svoje zemlje i kulturu.
 
Kroz različite programe Sajam će obeležiti i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", 50 godina od izdavanja romana "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.
 
Kao i svake godine, Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, a porodični dani su 23. i 24. oktobra.
 
Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Comments (0)

Connected news

Others
Dolce&Gabbana kreirali tijaru za Operski bal u Beču
22. November 2017
Svake godine kompanija Swarovski angažuje nekog međunarodno priznatog dizajnera za izradu...
Others
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. November 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i...
Others
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. November 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u...
Others
Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada
31. October 2017
Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub organizovao je, u ambasadi svoje...