Javni akvarijum i tropikarijum Beograd - Mesto gde se rađaju srećne misli

28. January 2020
Javni akvarijum i tropikarijum Beograd - Mesto gde se rađaju srećne misli

Dobrodošli u dom ribice Nemo, Dori, Patrika i sunđer Boba, mesto gde se rađaju srećne misli.  

- Na oko 400 kvadrata unutrašnjeg prostora na dva nivoa i oko 800 kvadrata spoljnog prostora, uspeli smo da formiramo autentične vodene i kopnene biotope sa njihovim stanovnicima, sa skoro svih meridijana naše divne planete. Opasne pirane iz Amazona, velike arowane, oskari.. krase velike amazonske akvarijume od po 3 do 6 metara. Tu je i, verovatno najveća akvarijumska ribica u ovom delu Evrope od preko 10 kg, veliki azijski gurami koji pliva u akvarijumu od 6 metara zajedno sa velikim pangazijusima od pola metra - kaže Branislav Jakovljević, predstavnik Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd, koji se nalazi u ulici Milenka Vesnića 3.

Afrička jezera Malawi i tanganjika su prikazani u akvarijumima sa mnoštvom ciklica najrazličitijih boja i nijansi. Koralni akvarijumi sa Crvenog mora sa ribicama sa koralnog grebena su deo osnovne postavke. Jastozi, murine, sase i krabe iz Jadranskog mora upotpunjuju ovu malu oazu na Dedinju.

Domaće vrste riba, somovi, šarani, klenovi i deverike su deo kolekcije akvarijuma domaćih voda. U dvorištu plivaju japanski KOI šarani u dva jezera a kornjače se baškare u jezeru posebno pripremljenom za njih. Deo bašte je i kolekcija bonsai drveća kao i bambusova šuma pa imate osećaj kao da ste u prašumi. Sve ovo je ukrašeno vodenim zidovima i fontanama, velikim brojem tropskih i domaćih biljaka i sa puno kamenja i panjeva.

Malo odvažniji posetioci mogu da ostvare bliži kontakt sa insektima, gmizavcima i vodozemcima, stanovnicima pustinja i prašuma, pod nadzorom ljubaznog osoblja i volontera. Najveći deo ove naše jedinstvene kolekcije je došao uz pomoć donacija, a jedan deo životinjica se i rodio u ovim akvarijumima i terarijumima. 

- Subotom i nedeljom od 9-16, ukoliko nije zakazan neki specijalni program ili predavanje, u našoj bioskopskoj sali puštamo autorizovane kratke podvodne filmove kako bi dočarali životinjski i biljni svet koji trenutno nemamo u našim akvarijumima - objašnjava Branislav.

U Javnom akvarijumu i tropikarijumu Beograd, organizuju se i vođene grupne posete sa biologom koji vas upoznaje sa stanovnicima Javnog akvarijuma i tropikarijuma uz zanimljive priče o njima, njihovom životu, podnebljima i ponašanju. Do sada je u okviru edukativnih poseta kroz Akvarijum prošlo preko 20.000 dece predškolskog i školskog uzrasta. Radionice za decu su redovne tokom trajanja školskih raspusta gde zainteresovana deca mogu korisno i edukativno da provedu slobodno vreme. Edukativni tim biologa i animatora ima mnogo iskustva i uspeha u animiranju dece i odraslih. U prostorijama JavAk je moguće organizovati i dećije rođendane kao i razna druga dešavanja, druženja i prezentacije.

Više informacija javniakvarijum.rs

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...