Vrnjački hotelijeri: Udruženo u odbrani interesa struke

15. June 2020
Foto: Sinergija vrnjačkih turističkih poslenika uz podršku lokalne samouprave
Foto: Sinergija vrnjačkih turističkih poslenika uz podršku lokalne samouprave

Sastanak radne grupe Poslovne zajednice hotelijera Vrnjačke Banje održan je 9. juna u Hotelu „Slatina“. Formirana je radna grupa koja će u što kraćem roku konkretizovati Statut budućeg Udruženja nakon čega bi inicijativni odbor organizovao Skupštinu Poslovne zajednice turističke privrede Vrnjačka Banja.

– Ono što smo do sada radili je inicijativa gde smo pokušali da učestvujemo i da dajemo određene sugestije lokalnoj samoupravi u domenu turističke privrede. Došlo je vreme da se to naše delovanje i pravno uobliči. Da bi to uradili, neophodne su određene procedure, da se svi veliki hoteli uključe u pisanje Statuta i pre svega da se tačno definiše šta obuhvata naše Udruženje. U tom smislu trebalo bi da se formira radna grupa ili inicijativni odbor za formiranje Skupštine koja bi trebalo da donosi sve odluke - rekao je Miomir Mihajlović na početku sastanka.

– Mislim da smo došli do stadijuma da smo stasali da izvršimo profesionalizaciju ove naše Asocijacije, odnosno budućeg Udruženja i da Opština Vrnjačka Banja treba polako da prepusti rukovođenje u donošenju pojedinih odluka vama hotelijerima i ugostiteljima Vrnjačke Banje. Da bi to mogli da odradimo, potrebno je doneti Statut čiji su neki nacrti već urađeni tako da je kompatibilan sa statutima sličnih udruženja. Međutim, u konsultacijama smo se dogovorili da to ipak ne bude konačna verzija, već da se formira radna grupa koja bi radila na usaglašavanju svih stavova, davanju mogućnosti da participiraju svi ugostitelji V. Banje. Smatram da ugostitelji i poslenici domaće radinosti treba da imaju svoje predstavnike, a da Upravni odbor čine predstavnici određenog broja hotela koji će zastupati interese svih ostalih hotela, nominalno oko devet članova, koji će donositi ključne odluke. Bilo je govora da se sam rad personalizuje do te mere da se upravo tri stručna lica angažuju u pravljenju određenih predloga za Upravni odbor. Trebalo bi zajednički da formiramo inicijativni odbor od troje ili petoro ljudi koji će raditi na najboljoj verziji statuta. Kao udruženje imaćemo legitimitet da odemo kod budućeg premijera i predsednika i da tražimo nešto konkretno, što je u interesu Vrnjačke Banje - objasnio je Mihajlović.

- Očekujem težak period pred nama, ali i da ćemo imati priliku da budemo opet malo bolji i posećeniji od svih drugih. Mi se zaista trudimo kroz marketing da se pojavljujemo u svim medijima - rekao je Boban Đurović i zamolio hotelijere da iskoriste mogućnosti da se individualno promovišu u nacionalnim i lokalnim medijima jer je to doprinos i promociji Vrnjačke Banje kao destinacije.

– Mi ćemo da nastavimo sa svim manifestacijama koje su tradicionalne tokom leta, od Internacionalnog karnevala, Festivala klasične muzike, Festivala filmskog scenarija, do „Lavfesta“ i drugih događaja sa ciljem da privučemo što veći broj gostiju. Imaćemo veliku ekspanziju u oblasti sportskog turizma - rekao je predsednik opštine i najavio realizaciju velikih projekata u ovoj i sledećoj godini: nov ulaz u Vrnjačku Banju koji će impresionirati posetioce, atrakciju na Goču, projekat Gondole, nov parkovski deo od Biblioteke do „Švajcarije“, kao i projekat na potesu između „Tonantija, „Merkur Palasa“, „Fontane“, Crkve do „Mosta ljubavi“ i ulazak u park prema Kupatilu. 

Planira se završetak Akva parka „Termi“ i Crkvenog brda. Najverovatnije će se kod „Vrnjačkog vrela“ napraviti veliki dečiji zabavni park sa dinosaurusima i to će biti nova ponuda koja bi trebalo da produži dan boravka u Banji, a realizovaće se i „Tunel“ kao deo turističke ponude.

U diskusiju se uključio Aleksandar Gvozdić, direktor „Tonantija“ koji je obrazložio ideju pravljenja male operativne grupe koja će moći da sasluša zahteve kompletnog ugostiteljskog sektora, turističkih agencija i svih vezanih za turizam, zaključno sa hotelijerima i koja će biti predstavnik pred državnim organima i boriti se za interese Vrnjačke Banje i svih pravnih lica vezanih za turizam u Banji, uz samostalno finansiranje kroz članarinu, a sa druge strane imaće jasan biznis plan koji treba da se prezentuje svim članovima Udruženja.

Prema rečima Đurovića veoma je važno da Banja ima jako Udruženje, upravo zbog lobističke priče prema određenim ministarstvima.

Na kraju sastanka konkretizovano je da operativni tim čine predstavnici hotela „Zepter“, „Tonanti“, „Fontana“, „Merkur“ i „Solaris“. Predstavnici Turističke organizacije i lokalne samouprave biće članovi Upravnog odbora.

M.St.J.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Air bee n bee: Spavajte sa kolonijom od milion pčela
27. May 2022
Povodom Svetskog dana pčela, italijanski pčelar Rocco Filomeno uvrstio je na poznatu booking...
Hospitality
Prodaje se motel i drugi ugostiteljski sadržaji u Čačku
18. May 2022
U izvršenom postupku protiv preduzeća Jugoprevoz-Ugopromet iz Beograda oglašena...
Hospitality
Budva dobija kompleks sa 20 apartmana i bazenom
18. May 2022
U Budvi je planirana gradnja apartmanskih objekata podeljenih u pet lamela, ukupne bruto...
Hospitality
Zadužbina Ljubatovića u Risnu postaje butik hotel sa pet zvezdica
17. May 2022
Kompanija Briv Construction, koja je 2020. godine dobila koncesiju za valorizaciju objekta...