SAN – ZABORAVLJENI KLJUČ DUGOVEČNOSTI! Šlarafija otkriva zašto je važno imati kvalitetan odmor

24. March 2021
Izvor: Schlarafija
Izvor: Schlarafija
Schlarafia
Schlarafia
Schlarafia
Schlarafia
Schlarafia
Schlarafia
Schlarafia
Schlarafia
Schlarafia
Schlarafia
Šta (NE) znamo o spavanju?
 Premda sve biološke funkcije spavanja nisu u potpunosti razjašnjene, svi znamo da je san važan i to ne samo u pogledu dužine, već i kvaliteta vremena provedenog u snu. Matthew Walker, profesor neuronauke i psihologije na UB Berkliju, u knjizi „Zašto spavamo? Razotkrivanje moći sna i snova“ skreće pažnju na narušavanje životnog veka koji je povezan sa činjenicom da je čovek jedina biološka vrsta koja sebe neopravdano lišava sna. Zato je Svetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju manjka sna među industrijalizovanim nacijama. Upravo je nerazumevanje savremenog čoveka o svrsi i neophodnosti noćnog spavanja dovelo do fenomena da se prema odmoru odnosimo potcenjivački u svetlu „gubljenja vremena“. Istina je, zapravo, da ne postoji delotvorniji i jeftiniji lek za veliki deo tegoba sa kojima se susrećemo – do dobrog okrepljujućeg sna.
 
Postoji mnogo faktora koji kompromituju fiziologiju sna, a kod zdravih ljudi su neadekvatna podloga i mikroambijent za spavanje najčešći uzrok zbog čega vreme provedeno u snu ne ostvaruje svoju svrhu. Upadljiva je činjenica da smo najčešće svesni da nam dušek, jastuk ili pokrivač ne prijaju, ali prećutno dozvoljavamo da se telo navikne na neodgovarajući položaj ili mikroklimu, upravo iz gorenavedenih razloga – jer potcenjujemo značaj tih preko potrebnih osam sati u našem dnevnom ritmu.
  
Zašto nije svejedno u kakvoj postelji spavamo i koje su odlike zdrave postelje? 
Da li je udobnost dovoljna?
Postelja, dakle krevet, dušek, jastuk, pokrivač jeste mikroambijent koji nas na dnevnom nivou najduže okružuje; čak 8 sati dnevno provedemo spavajući i nijedan drugi element pokućstva ne koristimo tako dugo i u kontinuitetu kao krevetninu. Stoga sa velikom pažnjom treba pristupiti pravilnom izboru postelje a ono na čemu mi u Šlarafiji insistiramo je da naši kupci sagledaju sve aspekte tog izbora. Zdrava postelja je ona koja pruža: 
a) adekvatnu potporu telu, omogućavajući pravilan položaj kičmenog stuba; 
b) naglašenu udobnost, čime podstiče odmor celokupne, a naročito leđne muskulature; 
c) visok stepen aeracije tj. vazduhopropusnosti, jer je to preduslov za higijensku postelju; 
d) dobru termoregulaciju, odnosno održavanje prijatne temperature tokom sna. 
 
Sve ovo mora biti zadovoljeno da san ne bi bio isprekidan i da bi izvršio svoju osnovnu funkciju, a to je da pruži fizički, intelektualni i duševni odmor i regeneraciju.
 
Udobnost, dakle jeste neophodan ali nikako i jedini potreban kriterijum dobre podloge za spavanje, jer ona mora da obezbedi zdrav i higijenski održiv ambijent.

Kako izabrati podlogu za spavanje i zašto ona treba da bude po meri svakog od nas?
Jedna od najčešćih grešaka prilikom izbora krevetnine je da se vodimo osećajem koji smo imali spavajući u nekom zvučnom lancu hotela, obzirom da postoji nekoliko bitnih razlika između hotelske i kućne postelje. Pre svega, ne postoji univerzalna podloga koja svima odgovara. U turističkim objektima one su namerno mekše nego što je to uobičajeno, prosto da bi stvorile osećaj prijatnosti. Takve podloge bi se, inače, prilikom svakodnevne upotrebe pokazale kao kontraproduktivne. 
 
Kako da onda pristupimo kupovini dušeka ako nismo sigurni šta nam prija? 
Dva su glavna kriterijuma za kupovinu dobrog dušeka: da je vrhunske izrade i da Vama odgovara! Stoga je poznavanje tehnologije i odlika svih elemenata madraca (naročito ručno rađenih komada), kao i prepoznavanje individualnih potreba klijenta i njegovih navika tokom spavanja - presudno za pružanje adekvatnog saveta. Šlarafija više od 80 godina proizvodi dušeke zanatskim umećem na način koji je svojevrstan spoj tradicije i implementacije savremenih znanja, a glavni konsultanti su lekari različitih specijalnosti koji čine tim okupljen s ciljem da se iznedre inovativni proizvodi u svrhu zdravog ambijenta za spavanje.
 
Šta čini dobru recepturu i kako je prepoznati?
Mi smo u Šlarafiji radi jednostavnije prezentacije osmislili takozvanu 3C trijadu odnosno svaki dušek razložili na 3 ključna elementa: Core, Comfort i Cover, odnosno jezgro, komforni sloj i navlaku. Svaki od ovih elemenata ima svoju glavnu ulogu, ali svojim svojstvima nadopunjuje svrhu ostalih elemenata CCC trijade. 
 
a) CORE – jezgro dušeka daje potporu kičmenom stubu, pruža čvrstinu i ako je dobro osmišljeno doprinosi dugotrajnosti, dobrim ortopedskim karakteristikama i aeraciji. Šlarafija ima svoje patentirano ručno rađeno jezgro, jedinstveno na tržištu i zaštićeno u Zavodu za intelektualnu svojinu koji nam je 2006. godine izdao potvrdu o patentu. Ono ima 35% više opruga po jedinici površine u odnosu na industrijsko, mašinski rađeno jezgro, povezanost susednih opruga po sistemu Šlarafija osigurava bolju podršku kičmenom stubu i dugotrajnost tokom dugog perioda eksploatacije; 
b) COMFORT je sloj koji pruža udobnost. To je onaj element u kom se svi mi razlikujemo, pa otuda i veliki broj Schlarafijinih modela. Mi koristimo jednu ili kombinaciju dve ili čak tri tehnološki superiorne pene, najvišeg indeksa nosivosti, opet u različitim nivoima gustine, elastičnosti i mekoće. Sve one su izrađene od sirovina proizvedenih u Evropskoj uniji, a receptura koju koristimo prilikom kreiranja modela zasnovana je na znanju i iskustvu, ali i osluškivanju potreba naših spavača. 
c) COVER – završni sloj je onaj najbliži telu i ima ulogu da zaštiti i dušek i kožu spavača. Mi koristimo skidajuće navlake koje se lako higijenski održavaju, što doprinosi čistoći postelje. S obzirom na to da su u zavisnosti od modela protkane kašmirom, svilom, vunom ili pak Tencel vlaknima zbog odličnog regulisanja vlage, doprinose suvoći postelje, odvode vlagu od tela spavača i izuzetno su prijatne na dodir.
 
Da li je kreiranje dobrog dušeka „nauka“?
 Nije nauka ali je gotovo jednako ozbiljna stvar, jer da bi proizvod bio valjan, potrebno je objediniti znanja iz mnogo oblasti, koja uključuju tehničke veštine ali i medicinske discipline. Šlarafija je jedini proizvođač dušeka na svetu koji se pojavio u maju 2019. godine na „European Congress on Advanced Treatments and Technologies in Sleep Medicine“ u Beču. U razgovoru sa direktorima različitih Sleep Laboratorija predstavila je svoj naučni projekat koji je sprovodila na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Studija u koju je bilo uključeno 50 učesnika koji su bili klinički i laboratorijski obrađivani, kao i na osnovu popunjavanja Pitsburgovog upitnika o kvalitetu života, pokazala je unapređenje fizijatrijskih, biohemijskih i hematoloških parametara kod spavača koji su svoju dotadašnju podlogu za spavanje zamenili Šlarafijinim madracem. Ovo je mali naučni doprinos koji govori u prilog kako adekvatna podloga za spavanja i nesmetani noćni odmor koreliraju sa dnevnom aktivnošću, radnom sposobnošću savremenog čoveka i opštim zadovoljstvom poduprto egzaktnim i merljivim parametrima.
 
„You will bee pioneers!“, uzviknuo je prof. Giora Pillar, koji se u Izraelu više od 20 godina bavi izučavanjem spavanja, čuvši naše planove o uključivanju Šlarafije u multidisciplinarnu naučnu studiju.
 
O da... malim koracima pravimo velike odjeke!
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...